На Луганщині обговорили проект Регіональної програми щодо запобігання і протидії корупції

На Луганщині обговорили проект Регіональної програми щодо запобігання і протидії корупції

18 лютого відбулися громадські слухання стосовно Регіональної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2016-2017 роки.У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, представники силових відомств області та інститутів громадянського суспільства.
Юрій Клименко наголосив, що, безумовно, одним з пріоритетних напрямів у роботі облдержадміністрації та правоохоронних органів області залишається боротьба з економічними злочинами і корупцією.
«Відсутність Регіональної програми щодо запобігання і протидії корупції є однією з причин неефективного реагування суспільства на загрозу корупції, рівень якої негативно впливає на стан законності і правопорядку в області, гальмує процес здійснення захисту прав, свобод та законних інтересів громадян», – зазначив заступник голови облдержадміністрації.
Було зауважено, що в основу Програми покладені положення Закону України «Про запобігання корупції» та заходи Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015-2017 роки.
Обговорюючи питання відкритості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування через оприлюднення інформації про результати роботи та прийняті рішення, Олександр Фомберг, юрист громадського руху «Сила права», вніс пропозицію оприлюднювати інформацію щодо осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, надавати про них відомості із зазначенням прізвища і посади. Цю пропозицію підтримала більшість громадських активістів.
Оскільки певна категорія наших громадян має право на безкоштовне отримання ліків або на одержання ліків з оплатою половини їх вартості, то з метою запобігання корупційним проявам у медичній сфері керівник громадської організації «Молодіжна ініціатива» Сергій Молчанов вніс пропозицію до Програми, щоб на дошках оголошень усіх закладів охорони здоров’я була висвітлена інформація щодо придбання ліків на безкоштовній основі та перелік послуг, які медичні заклади надають безоплатно.
Громадськість також запропонувала для запобігання корупційним правопорушенням під час організації та проведення державних закупівель впровадження електронної системи публічних закупівель ProZorro.
Голова ГО «Фонд правової ініціативи» Віталій Шведов запропонував провести громадський всеобуч та спільні навчання держслужбовців та громадськості «щоб мислити єдиними стандартами».
Усі учасники заходу, представники інститутів громадянського суспільства наголосили на тому, що обов’язкове оприлюднення на офіційних веб-сайтах відповідних органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій, у засобах масової інформації випадків корупції, покарання за корупційні діяння відіграватиме важливу роль у виявленні корупційних правопорушень, інформуючи громадськість про наслідки корупції. 
Висвітлення проявів корупції має загальнопревентивне значення, а також безпосередньо впливає на застосування антикорупційних правових норм до конкретних посадових осіб.

 

Источник Луганська обласна державна адміністрація 

Последние комментарии