Дайджест реформ 6.02 – 12.02.2016: У пошуках рішень

Макрофінансова стабілізація. Допоки ключові владні гравці в Україні шукають вихід із політичної кризи, міжнародні донори нагадують Україні про важливість порозумітися заради продовження реформ й забезпечення сталого розвитку. 

Відповідну заяву зробило представництво Європейського Союзу в Україні. Аналогічнупозицію донесла до керівництва України й голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, яка натякнула на необхідність прискорення реформ, якщо Україна розраховує на підтримку з боку МВФ.

Підтримка з боку МВФ є життєво необхідною для України, на чому вже наголосили голова Національного банку України, а також міністр фінансів Наталія Яресько, пояснивши, що курс гривні – найчутливіший для пересічних громадян індикатор стану справ в економіці – напряму залежить від продовження співпраці з МВФ. Відтак, фінансисти натякнули політикам, що вони мають домовитися заради добробуту громадян.

Тим часом Проектний офіс Національної ради реформ - колегіального органу, який визначає пріоритетні напрямки змін в країні, прозвітував про перший рік роботи. З 209 рішень, ухвалених за підсумками засідань, 70% виконані.

 

Антикорупція

4 судді-хабарника, спіймані на гарячому, 70 кримінальних впроваджень, 4 позивні заяви та встановлення факту нанесення збитків державі на суму 2,6 млрд грн - такі результати роботи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) за останні 6 місяців. Це суттєвий прогрес з огляду на те, що активна фаза роботи НАБУ розпочалася лише в грудні 2015 року, після призначення антикорупційного прокурора.

Тим часом перші 30 офіцерів управління спецоперацій Національного антикорупційного бюро склали присягу.  Згодом до них приєднаються ще 66 бійців, які здійснюватимуть затримання підозрюваних та гарантуватимуть безпеку антикорупційних прокурорів та інших співробітників НАБУ за потреби.

 

Відкритість влади

Не було добра без лиха. Політична криза змусила можновладців переглянути свої підходи до комунікації з суспільством. Наразі вони демонструють більшу відкритість й готовність до співпраці.Вперше в історії країни засідання уряду в повному обсязі транслювалося онлайн. Крім того, Кабмін  ухвалив рішення про обов’язкову фіксакцію телефонних розмов та зустрічей державних службовців 1-2 рангів з політиками та представниками бізнесу. Ця інформація буде відкритою та доступною за запитом для будь-якого громадянина згідно Закону «Про доступ до публічної інформації». 

Відкритість інформації влада забезпечуватиме й шляхом відкриття фінансової інформації. Уряд затвердив Концепцію створення «Прозорий бюджет».  До того Мінфін запустив інтернет-портал «Є-data», який дозволяє відслідковувати транзакції Державного казначейства на місцевому на державному рівнях. Система «Прозорий бюджет» натомість дозволить зробити відкритим процес планування та використання бюджетних крштів, за рахунок реоорганізації документообігу в електронний формат. У системі, яку в майбутньому буде інтегровано з  порталом «Є-data», будуть міститись дані місцевих бюджетів, ДФС, НБУ, Державного казначейства, системи публічних закупівель ProZorro, тощо.

«Прозорий бюджет» та «Є-data», на рівні з іншими порталами відкритих даних значно зменшують корупційні ризики та збільшують інвестиційну привабливість країни.

 

Реформа державної служби

Територіальні відділення Міністерства юстиції перетворять у 428 сервісні бюро. Їхнє завдання – надавати первинні правові консультації населенню, а також забезпечувати послугами адвокатів тих громадян, які мають на це законні підстави (малозабезпечені, інваліди, пенсіонери, переселенці, учасники АТО та сім’ї загиблих).

Источник www.uacrisis.org

Последние комментарии