Розпочато практичну реалізацію проекту TWINNING

9 лютого 2016 року, в ДФС відбулася Конференція-відкриття проекту TWINNING «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері». 

В офіційній презентації проекту взяли участь Голова ДФС Роман Насіров, керівники митних адміністрацій країн-партнерів  - Німеччини, Польщі, Литви, посли зазначених країн в Україні, представники ЄС, державних та недержавних відомств України.

 «Ми разом з німецькими, литовськими, польськими колегами і за підтримки Євросоюзу офіційно запускаємо спільний проект під назвою TWINNING. Прозорість, простота митних процесів, швидкість митного оформлення, відсутність корупції та гідний рівень сервісу європейських стандартів – це ті елементи реформи митниці, яку ми робимо зараз і плануємо отримати в найближчому майбутньому.  Програма TWINNING за участі України та Консорціуму європейських партнерів – один з основних інструментів досягнення  вищезазначених цілей», - зазначив Роман Насіров.

Пріоритетні напрями, за якими вже розпочинається робота з радниками проекту, - це зміна національних процедур і законодавства, необхідна для повного наближення до стандартів ЄС у митній сфері, глибокий перегляд і приведення у відповідність зі стандартами  ЄС інформаційних технологій, побудова комплексної системи протидії корупції.

У рамках проекту провідником модернізації законодавства у сфері інтегрованого управління кордонами, зокрема, щодо підготовки правової бази для міжвідомчого співробітництва, митного оформлення та загальних транзитних процедур, стане Федеральне Міністерство фінансів Німеччини.

Головним за відпрацювання оперативних аспектів співробітництва у сфері інтегрованого управління кордонами визначено Митну службу при Міністерстві фінансів Республіки Польща. А розробку системи боротьби з корупцією очолить Митна служба при Міністерстві фінансів Литовської Республіки.

Координатором всіх трьох компонентів проекту став постійний радник програми TWINNING пан Детлеф Щесни з Міністерства фінансів Німеччини.

«Кінцева мета проекту – перехід  від пріоритету просто наповнення бюджету до відповідності платежів реальній вартості імпорту. І ми намагаємось досягти цього через підвищення рівня послуг з митного оформлення, спрощення митних процедур, створення рівних і дійсно прозорих процедур для всіх учасників ринку, автоматизації прийняття рішень, усунення людського фактору, який дуже часто нам заважає», - підкреслив Роман Насіров.

У свою чергу, представники країн-учасників консорціуму запевнили у готовності допомогти знайти найкращі рішення для успішної реалізації проекту, який  сприятиме  підвищенню рівня захисту кордонів, зменшенню транскордонної злочинності, розвитку торгівлі та подоланню корупції.

Представники ЄС  також очікують, що ТWINNING підтримає ДФС у виконанні зобов’язань у сфері комплексного управління кордонами. Завдяки проекту буде покращено міжвідомче співробітництво при запровадженні стандартів ЄС, норм та найкращих практик. До того ж,  на їх думку, успішне виконання проекту ТWINNING також утвердить статус  України як надійної транзитної країни.

Нагадаємо, що контракт, який започаткував програму TWINNING за участі України з однієї сторони та консорціуму європейських партнерів у складі Німеччини, Польщі та Литви з іншої ДФС було підписано у грудні 2015 року. Проект  розпочався у січні 2016 року та триватиме два роки. На його реалізацію Європейський союз виділяє 1,85 млн. євро.

Прес-служба Державної фіскальної служби України

Последние комментарии