Дайджест реформ 23.01-29.01.2016

Приватизація, Конкурентна політика, Антикорупційна реформа

Приватизація

Парламент нарешті запровадив нові цивілізовані правила гри на ринку продажу державного майна. З 19-ої спроби Верховна Рада підтримала у першому читанні відповідний законопроект, який  унеможливить маніпуляції з державним майном та спробами занизити його ціну. Задля того, аби весь процес підготовки та продажу був цивілізованим за формою та змістом, за ним слідкуватимуть радники, яких залучатиме Фонд державного майна України. Друге читання законопроекту очікується за два тижні. Ухвалення нових правил приватизації є однією з вимог Міжнародного валютного фонду та передумовою для великої приватизації, початок якої анонсували ще 2015 року. У 2016 році надходження від приватизації до державного бюджету мають скласти 17,1 мільярд гривень.

Конкурентна політика

Реформа конкурентного права, анонсована торік новою командою Антимонопольного комітету України (АМКУ) на чолі з Юрієм Терентьєвим, набуває більш конкретних обрисів. Парламент нарешті підтримав ідею АМКУ підвищити порогові показникиекономічної концентрації. Депутати проголосували за відповідний законопроект в цілому. Технічне рішення, яке тягне за собою багато позитивних змін як для бізнесута самого регулятора, так і в цілому для розвитку конкуренціїу країні. Більшість угод купівлі-продажу бізнесу не впливають на стан конкурентного середовища, тож у підприємців відпаде необхідність отримувати дозволи від АМКУ, що зекономить їм час та кошти. АМКУ, зі свого боку, не розпорошуватиме увагу на дрібниці, а зосередить свою увагу на великих угодах та контролі за дотриманням правил гри. Підвищення порогових показників економічної концентрації є однією з  вимог для отримання траншу від ЄС на суму 600 мільйонів євро.

Антикорупційна реформа

Другий тиждень поспіль антикорупційна реформа в аутсайдерах. Цього разу – через неготовність українського парламенту виправляти власні помилки. Верховна Рада мала цього тижня скасувати норму у державному бюджеті-2016 про відтермінування запуску відкритого електронного реєстру декларацій всіх чиновників до 2017 року, і у такий спосіб зберегти обличчя в очах міжнародної спільноти. Запровадження електронного реєстру у 2016 році є обов’язковою умовою безвізового режиму України з ЄС. Але парламент вагається. Тим часом, 94,4% українців вважають корупцію найболючішою проблемою для країни. Водночас прогрес у її вирішенні залишається незначним. За результатами Індексу сприйняття корупції CPI-2015 Україна отримала 27 балів зі 100 можливих, що на 1 бал більше, ніж торік. Організація Transparency International відзначила позитивні зрушення унапрямках створення антикорупційних органів та появи руху викривачів корупції. Найгірше на індексі CPI позначилася взаємодія влади та бізнесу.

 www.uacrisis.org

 

Последние комментарии