В Україні створено коаліцію громадських організацій за гуманну та ефективну наркополітику

27 січня о 11.00 в Українському кризовому медіа-центрі (м.Київ, Український Дім, вул. Хрещатик, 2) відбудеться прес-брифінг представників Коаліції “З повагою до людської гідності”.

Під час прес-брифінгу буде оголошено про створення Коаліції громадських організацій “З повагою до людської гідності” та представлено Єдину позицію щодо запровадження в Україні ефективної та

Учасники прес-брифінгу:

1.      Олена Кучерук, в.о. директора  програмної ініціативи "Громадське Здоровя", Міжнародного Фонду "Відродження".

2.      Ірина Пінчук, директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України,  головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю психіатрія та наркологія.

3.      Лариса Матюха, голова Української асоціації сімейної медицини,  головний позаштатний спеціаліст МОЗ України на спеціальністю загальна практика – сімейна медицина.

4.      Володимир Тимошенко, президент ГО «Інститут вивчення залежностей, проблем наркополітики та моніторингу наркоситуації»

5.      Олександра Брацюнь, керівник медичних програм Всеукраїнського благодійного фонду«Соборність».

6.      о. Андрій Нагірняк, голова громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійними організаціями.

 

Основною метою учасників Коаліції є припинення кримінального переслідування людей, які вживають наркотики та забезпечення доступу до адекватного знеболення для усіх, хто його потребує.

Діяльність новоствореної Коаліції спрямована на встановлення пріоритету людської гідності та права кожної людини на життя та здоров'я у сфері державної наркополітики. Наркополітика в Україні має забезпечувати баланс превентивних і репресивних заходів проти незаконного обігу наркотиків, координацію роботи всіх органів державної влади і громадськості, залучених до реалізації цієї політики, а також забезпечувати доступність контрольованих лікарських засобів для медичних та наукових цілей.

Учасники Коаліції переконані, що надмірна криміналізація осіб, які вживають наркотики є джерелом корупції та систематичних порушень прав людини, а також є причиною росту епідемій ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитів, а також безглуздого витрачання сотень мільйонів гривень платників податків. У свою чергу, надмірна контрольованість медичного обігу підконтрольних препаратів призводить до суттєво обмеженого доступу до знеболення для пацієнтів всіх вікових категорій, обмеження доступу до лікування пацієнтів з психічними розладами. Обмеження доступності до контрольованих лікарських засобів кваліфікується як  порушення прав людини за ознакою стану здоров’я.

Установчі збори Коаліції громадських організацій "З повагою до людської гідності" відбулись 30 жовтня 2015 року. З того часу було проведено низку консультацій з різними громадськими, пацієнтськими та релігійними організаціями, правозахисними групами, професійними асоціаціями, провідними національними і міжнародними експертами. В результаті консультацій було погоджено текст Єдиної позиції щодо необхідності негайного реформування української наркополітики. За цей час до Коаліції приєдналось більше 20 громадських організацій.

Захід відбувається за підтримки Програмної ініціативи “Громадське Здоров'я” Міжнародного фонду “Відродження”.

 

Последние комментарии