Щодо застосування РРО при продажу товарів у системах електронної торгівлі

З 1 січня 2015 року суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі, зобов'язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

При цьому із Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" №265 виключено п. 13 ст. 9 щодо звільнення від застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та розрахункових книжок (РК) при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції), тобто мережі Інтернет.

Отже, суб’єкти господарювання при здійсненні продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції), тобто мережі Інтернет, РРО застосовують на загальних підставах.

Разом з тим, тимчасово до 1 липня 2015 року звільняються від санкцій за порушення вимог Закону №265 суб'єкти господарювання при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції).

При цьому, зазначені санкції (за незастосування РРО) у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб'єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання РРО включених до Державного реєстру РРО, і ввели в експлуатацію такі РРО.

Отже, вказані суб'єкти господарювання, які з 01.01.2015 мають застосовувати РРО, звільняються від санкцій за порушення вимог Закону на півроку, що дає їм змогу зареєструвати, ввести в експлуатацію відповідні РРО для виконання вимог чинного законодавства.

Зазначені норми визначені п.2 ст. 3 та п. 9 Прикінцевих положень Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.07.1995 року № 265/95-ВР та роз’яснені листом ДФС України від 19.11.15 №42704/7/99-99-07-03-17.

 

Державна податкова інспекція у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии