Щодо оподаткування акцизним податком

Щодо оподаткування акцизним податком операції з переміщення виробником підакцизних товарів (продукції) з місця виробництва на склад або з одного складу на інший

Відповідно до ст. 213 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктами оподаткування акцизним податком є:

операції з реалізації та/або передачі в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, своїм працівникам, а також здійснення внесків підакцизними товарами (продукцією) до статутного капіталу;

обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (продукції), що перевищують встановлені норми втрат з урахуванням п. 214.6 ст. 214 ПКУ.

Відповідно до п.п. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 ПКУ особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини є платником акцизного податку.

Водночас п. 230.1 ст. 230 ПКУ передбачено, що з метою підвищення ефективності роботи із запобігання та боротьби з незаконним виробництвом і обігом спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, нафтопродуктів, палива моторного альтернативного та скрапленого газу, посилення контролю за повнотою та своєчасністю надходжень до бюджету акцизного податку утворюються акцизні склади.

Відповідно до п. 230.13 прим 1 ст. 230 ПКУ під час відвантаження спирту етилового представник контролюючого органу на акцизному складі підприємства робить відмітку на товарно-транспортній накладній, зареєстрованій в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв (далі – Єдиний реєстр), про погодження його відпуску шляхом проставляння штампа «Виїзд дозволено» та особистого підпису, зазначає час виїзду та показники пробігу транспортного засобу, реквізити акта про відвантаження і прийняття спирту етилового, який складається за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері сільського господарства, а також здійснює запис у журналі реєстрації відвантаження спирту етилового.

Згідно з п. 230.18 ст. 230 ПКУ транспортування спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому виробляються спирт етиловий, горілка та лікеро-горілчані вироби, без товарно-транспортних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі, з відміткою представника контролюючого органу на акцизному складі забороняється.

Абзацом шістнадцятим частини другої ст. 17 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями, встановлено, що у разі вивезення спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів з території акцизного складу або транспортування такої продукції без відмітки представника органу доходів і зборів на товарно-транспортній накладній про погодження відпуску до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів - 200 відсотків вартості вивезеної або транспортованої продукції, але не менше 15000 гривень.

Таким чином, переміщення підакцизних товарів (продукції) підприємством-виробником таких товарів (продукції) з одного акцизного складу на інший акцизний склад є об’єктом оподаткування акцизним податком і таке переміщення без відмітки представника контролюючого органу на акцизному складі на товарно-транспортній накладній «Виїзд дозволено» забороняється.

Водночас переміщення підакцизних товарів (продукції) підприємством-виробником таких товарів (продукції) (з місця виробництва на склад або з одного складу на інший, якщо такі переміщення здійснюються в межах одного акцизного складу) не є об’єктом оподаткування акцизним податком.

Відповідне питання – відповідь розміщено у категорії 116 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс»  офіційного веб-порталу ДФС України. 

Последние комментарии