Стан справ в агропромисловому комплексі області та перспективи його розвитку

Стан справ в агропромисловому комплексі області та перспективи його розвитку

28 жовтня відбулося друге в цьому році засідання колегії Луганської обласної державної адміністрації, де розглядалися питання стану справ в агропромисловому комплексі області та перспективи його розвитку, оформлення документації державними підприємствами та органами державної влади, в користуванні яких перебувають земельні ділянки, але право на них не зареєстровано, виконання Указу Президента України від 18 березня 2015 року № 150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції».

Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Колегія відбулася під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Єлизавети Пушко-Цибуляк за участю заступників голови ОДА Юрія Клименко, Ольги Лішик та Сергія Хлякіна. 

До роботи в колегії були запрошені голови райдержадміністрацій, керівники районних військово-цивільних адміністрацій, заступники голів з питань АПК, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники установ та організацій області, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Єлизавета Пушко-Цибуляк представила присутнім нещодавно призначеного заступника голови ОДА Сергія Хлякіна, який буде відповідати за ситуацію в агропромисловому комплексі області та житлово-комунальному господарстві.

Про стан справ в сільському господарстві Луганщини розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Григорій Кравченко, зазначивши, що в області очікується зібрати 1032,0 тис. тонн зернових, середня врожайність – 26,3 ц/га. На цей час на території, підконтрольній українській владі, знаходиться 83 підприємства переробної промисловості, або 14,6 % від загальної кількості підприємств області. Решта, близько 567 підприємств, залишилися на окупованій території.

У Луганській області залишилося 840 сільгосппідприємств різної форми власності, в користуванні яких знаходиться 734,8 тис. га земель сільськогосподарського призначення, що підтверджує статус області як аграрної.

Валова продукція агропромислового комплексу Луганської області за 9 місяців поточного року, у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року, склала 81,9 % (при середньо українському показнику – 94,7 %), у тому числі в галузі рослинництва – 92,3 %, в галузі тваринництва – 61,5 %. 

У 2014 році закуплено 213 одиниць сільськогосподарської техніки на суму 70,9 млн грн, у 2015 році – 207 одиниць на 97,3 млн грн. Ступінь зносу основних засобів у 2015 році склав 75 % , а у 2014 – 64 %. 

Недобір врожаю зернових та зернобобових культур склав 170 тис. тонн за рахунок зменшення врожайності на 7 ц/га, у грошовому еквіваленті це склало 425 млн грн.

Посівна та збиральна кампанії були непростими, оскільки велися в складних природно-кліматичних умовах, напруженій економічній ситуації та під час військових дій. Середні й дрібні сільгоспвиробники зіткнулися з тим, що банки відмовлялися видавати їм кредити. У поточному році було отримано кредитів 11,3 млн грн при потребі 130 млн грн. Витрати на один умовний гектар зросли на 60-80 %, а у 2014 році затрати склали 446 млн грн, у 2015 – 637 млн грн.

Крім того, перевізники відмовляються їхати до Луганської області через погані дороги. Тому логістичні затрати збільшилися в два рази і складають 800 грн на 1 тонну зерна.

Департамент агропромислового розвитку рекомендує малим та середнім фермерським господарствам об’єднуватися в кооперативи та бачить розвиток тваринництва саме у великих агроформуваннях.

Григорій Кравченко наголосив, що не зважаючи на те, що вирощування соняшника в нашому регіоні є найбільш вигідним, не можна виробляти тільки цю культуру, це не по-господарські. Бо це призведе до опустелювання земель області. Тому Департамент запросив науковців з Академії аграрних наук для проведення аналізу, якими саме культурами замінити соняшник. Він вважає, що соняшник не повинен займати більше 30 % площі земель.

Найбільших втрат в області зазнали птахівництво, молочне та м’ясне скотарство. Григорій Кравченко підкреслив, що на 1 січня 2015 року поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств склало 78,1 тис. голів, але 72 % вирощується у власних господарствах, тобто у населення.
За 9 місяців поточного року поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 6,2 тис. голів (8 %), що на 01.10.2015 становить 71,9 тис. голів, у тому числі корів – 32,5 тис. голів, свиней – 71,7 тис. голів. Однією з причин погіршення ситуації у тваринництві є відсутність ринків збуту.

В аграрному секторі існує проблема низького рівня сплати за аренду. «Головне завдання аграріїв – не скорочувати робочі місця, а створювати нові. Бо аграрний сектор – це головний наповнювач бюджету на селі. Ми повинні в повному обсязі забезпечити населення області продуктами харчування високої якості та за низькою ціною», – наголосив Григорій Кравченко.

Последние комментарии