За підтримки ПРООН та Уряду Японії переселенці отримають психологічну підтримку та дізнаються, як захистити свої права

Цього тижня завершилися  грантові конкурси «Психологічні послуги для внутрішньо переміщених осіб» та «Юридичні послуги для внутрішньо переміщених осіб», які реалізуються в межах проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні», що фінансується Урядом Японії.

Загалом за результатами конкурсу було відібрано 30 заявок з 8 областей України, де найбільше проживає переселенців – Київської, Одеської, Полтавської, Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, а також частин Донецької та Луганської областей, підконтрольних Уряду України.

За словами Олени Савчук, експерта проекту ПРООН: «Переселенці досі потребують психологічної та юридичної допомоги. Ми очікуємо, що відібрані проекти сприятимуть вирішенню ряду важливих проблем. Зокрема, мова йде про надання психологічної допомоги жінкам та дітям, які постраждали від домашнього насильства у сім’ях переселенців; надання кризової допомоги переселенцям, які страждають від алкогольної чи наркотичної залежності. У сфері надання юридичних послуг ми очікуємо, що організації-переможці надаватимуть консультації та допомогу в отриманні необхідних документів, захищатимуть, за потреби, інтереси ВПО в державних органах».

Організації, які отримали фінансування в рамках зазначених конкурсів, будуть здійснювати свою діяльність за наступними напрямами:

·           Надання консультацій ВПО по роз’ясненню існуючої нормативної бази щодо прав ВПО, а також забезпечення правової підтримки у випадку порушення їхніх прав;

·           Надання консультацій та допомоги в отриманні необхідних документів;

·           Захист інтересів ВПО в державних органах;

·           Надання кризової психологічної допомоги ВПО;

·           Психотерапевтичні послуги для дітей з числа ВПО;

·           Надання психологічних послуг для сімей ВПО.

Особлива увага  буде приділена наданню психологічної допомоги сім’ям переселенців з дітьми. Зокрема, дану ініціативу буде імплементувати ВГО «Магнолія», яка надаватиме такі консультації на національній гарячій лінії. Також при підтримці ПРООН буде реалізовано ініціативу НГО «Кримська діаспора» - «IDPHUB– простір переселенців та центр юридичної підтримки». У межах цього проекту у Київській області буде створено окремий центр, де переселенці зможуть отримати комплекс послуг, зокрема з питань правового захисту та психологічної допомоги

Задля створення доступу для ВПО до психологічних та юридичних послуг низкою організацій-переможців у Донецькій та Луганській областях («Агенція демократичного розвитку Донбасу», «Центр підтримки громади», ГО «Поступ») буде запровадження діяльність виїзних мобільних бригад, до числа яких будуть входити психологи, психіатри, юристи, які зможуть надавати професійну допомогу у містах та селищах цих регіонів.

Окрема увага буде приділена проблемам дітей з числа ВПО. Так, БФ «СОС Дитяче містечко» сфокусує свою діяльність на проведенні арт-терапевтичних заходів (ігрової, лялькової, пісочної терапії) для дітей. 

Последние комментарии