Обережно: Африканська чума свиней!

Обережно: Африканська чума свиней!

Головне управління ветеринарної медицини Луганської областіповідомляє що, епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (далі АЧС) в Україні значно погіршилася. Розповсюдження АЧС в Україні триває з серпня 2012 рокуу виглядіпоодиноких  випадків та у 2014-2015 роках набуло  глобальних масштабів.  Африканська чума свиней -надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується високою смертністю.  

З 2012 року в Україні зареєстровано 36 випадків АЧС, з них 19 в 2015році, а саме  в Чернігівській області (11), Сумській (1), Київській (4), Житомирській (1), Рівненській (1) та Полтавській (1).

Виникнення африканськоїчуми свиней завжди пов’язано зі значними економічними збитками, зумовленими організацію профілактичних та ліквідаційних заходів  (в 2015 році в Україні знищено понад 70 тис. голів свиней) та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

З метою недопущення подальшого поширення збудника африканської чуми свиней на території України03.08.2015р Кабінет Міністрів України прийняв рішення щодо проведення Державною службою ветеринарної медицини Українипозапланових заходів державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду) суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живих свиней, їх забоєм, переробкою та зберіганням продукції з них.  На теперішній час в Україні в т. ч. і в Луганській області тривають позапланові перевірки вищевказаних  суб’єктів господарювання державною службою ветеринарної медицини.

Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней

-  АЧС не становить небезпеки для людей.

  -  На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.

- Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою            та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

- Виявивши хвору тварину чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини за місцем знаходження та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

Елементарні правила завдяки яким можна вберегтися

 від Африканської чуми свиней

 -  Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

-  Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі та взутті використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

-    Не дозволяти відвідування власного господарства стороннім особам.

-    Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

-    Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець.

-    Не приносити у власне господарство туші впольованих диких кабанів.

       -   Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою.

 

При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!

Або зверніться до
Головного управління ветеринарної медицини Луганської області – тел.: 0501373706, 0505590670, 0507536315
Лисичанської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини -   тел.0951916143

Последние комментарии