Про застосування податкового компромісу

Про застосування податкового компромісу

Як повідомили у ДПІ у м. Сєвєродонецьку, за січень - березень2015 року намір скористатися процедурою податкового компромісу підтвердили 1067 платників.

У документах, поданих ними в органи ДФС, збільшено податкові зобов’язання на загальну суму у 3,75 млрд. грн., у тому числі з податку на додану вартість на 2,10 млрд. грн. і з податку на прибуток підприємств на 1,65 млрд. грн.

 Відповідно, сума, що підлягає сплаті до державного бюджету, склала 186,4 млн. грн.,у тому числі 104,4 млн. грн. ПДВ і 82 млн. грн. податку на прибуток.

 На сьогодні до бюджету вже сплачено 95,6 млн. грн., у тому числі 31,4 млн. грн. ПДВ і 64,2 млн. грн. податку на прибуток підприємств.

 Закон щодо податкового компромісу був ухвалений Верховною Радою 25 грудня 2014 року і набув чинності 17 січня цього року. Ним врегульовано режим звільнення платників від юридичної відповідальності за заниження зобов’язань з ПДВ і податку на прибуток підприємств у податкові періоди до 1 квітня 2014 року (в межах строку давності, визначеного Податковим кодексом України).

 На умовах податкового компромісу сплаті до бюджету підлягає лише 5% від суми раніше занижених платником податкових зобов’язань. Інші 95% суми своєчасно несплачених податків вважатимуться погашеними.

 Передбачено винятково добровільну участь платників у податковому компромісі. За законом, ініціативу щодо застосування процедури компромісу виявляє безпосередньо платник, подаючи до органів Державної фіскальної служби України уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань, а в окремих випадках – заяву про намір досягнути податкового компромісу.

 Згідно із законом, дія вчинена платником податків або його посадовими особами, що призвела до заниження податкових зобов’язань, якщо такі зобов’язання уточнені за процедурою податкового компромісу та сплачені до бюджету, не вважається умисним ухиленням від сплати податків. Таким чином, у разі застосування податкового компромісу буде декриміналізовано всю господарську операцію платника, включно із діями з ознаками підробки податкової декларації.

 На прийняття рішення щодо участі у процедурі податкового компромісу та подання відповідних документів до контролюючого органу платник має 90-денний термін з дня набуття чинності законом. Враховуючи дату введення законодавчого актув дію, цей термін збігає 16 квітня 2015 року.

 З наступного дня після подання платником податків уточнюючого розрахунку застосовується процедура досягнення компромісу, яка, відповідно до закону, може тривати не більше 70 календарних днів.

 

Державна податкова інспекція у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии