Сторінки історії. Достойні наслідники

Майже щодня ЗМІ повідомляють про факти участі казаків т.з. «Всєвєлікого войска донського» у грабежах та мародерстві на окупованих територіях Донбасу.

Все частіше випливають на поверхню історії «розборок» за контроль над фінансовими та матеріальними активами Луганщини між людьми І.Плотницького та різношерстними бандами, котрі називають себе «наслідниками великого козацтва», «захисниками Русского міра», «блюстітелями духовності» і т.п.

Жителі області добре пам’ятають як протягом останніх років на всіх офіційних церемоніях за активного сприяння місцевої влади козачі формування залучалися до охорони порядку, виховання молоді, а у подальшому взяли на себе роль «Захисту населення від загрози Заходу». При цьому, за участі російських ЗМІ та місцевих «патріотів» активно розкручувався міф про «укрофашистів» – посібників Гітлера у Другій Світовій війні.

На цьому фоні майже непоміченою пройшла публікація луганського краєзнавця Ігоря Саєнка «Російські козаки на службі у німецьких нацистів» (http://www.istpravda.com.ua/articles/2012/05/10/84906/), опублікована у 2012 році на підставі архівних даних про участь Донського козацтва у військових формуваннях Вермахту та їх сприяння нацистській окупаційній владі у боротьбі з радянськими військами та партизанами протягом 1941-1944 років.

Наведемо кілька цитат з зазначеної публікації: «При німецьких комендатурах були козацькі сотні, які виконували поліцейські завдання. Дві такі сотні донські козаки мали у станиці Луганській та ще дві – у Краснодоні. Чимало лиха від них зазнало цивільне населення Луганської області, а також місцеві партизани та підпільники, які чинили спротив гітлерівцям». «12 серпня 1942 року, біля хутора Пшеничного Станично-Луганського району, козаки- поліцаї разом із німцями погромили партизанський загін, яким командував І.М. Яковенко»

 

«Наприкінці вересня 1942 року в місті Краснодоні на Луганщині створено підпільну молодіжну організацію “Молода гвардія”, яка розпочала боротьбу з німецькими загарбниками. А 24 жовтня 1942 року у Краснодоні, відбувся “казачий парад”, яким донські козаки засвідчили свою відданість гітлерівському командуванню та німецькій адміністрації».

“На торжестве присутствовали 20 представителей немецкого военного командования и местных органов управления. С патриотическими речами перед казаками выступили бургомистр Краснодона П.А.Черников, атаман Гундоровской станицы Ф.Г.Власов, старый казак Г.Г. Сухоруков и немецкий офицер.

Все выступавшие были единодушны в своем призыве к казакам – установить тесное сотрудничество с немцами – освободителями и объединить усилия в борьбе против Советов, большевизма и войск Красной Армии.»»

После молебна за здравие казаков и скорую победу германской армии было зачитано и принято приветственное письмо Адольфу Гитлеру”».

Формування козацьких частин здійснювалося під керівництвом начальника Головного управління козацьких військ Імперського Міністерства Східних окупованих територій Німеччини генерала Вермахту Пєтра Ніколаєвіча Краснова. Загальна кількість козаків, що воювали на боці Третього Рейху в 1941-1945 роках, за оцінками істориків, сягала ста тисяч. Ці “борцы за отечество» воювали пліч-о-пліч із гітлерівцями проти Червоної Армії до останніх днів війни. Кривавий слід за собою вони залишили від Сталінграду до Польщі, Австрії та Югославії. За складеною ним присягою козаки, як і він сам, клялися на вірність “Фюреру германского народа Адольфу Гитлеру”.

А ось деякі висловлювання П.Н.Краснова: “Здравствуй, фюрер, в Великой Германии, а мы казаки на Тихом Дону. Казаки! Помните, вы не русские, вы казаки, самостоятельный народ. Русские враждебны Вам. Москва всегда была врагом казаков, давила их и эксплуатировала. Теперь настал час, когда мы, казаки, можем создать свою независимую от Москвы жизнь. Русских необходимо запереть в рамки старого Московского княжества, откуда началось продвижение московского империализма. Да поможет Господь немецкому оружию и Гитлеру!”.

Сучасна російська влада та її холуї в Україні нещадно таврують німецьких колаборантів у всьому світі, але ніколи не згадують російських козаків-колаборантів.

У місті Москві, біля храму Всіх Святих, споруджено меморіальну плиту П.Н.Краснову, козацьким генералам, отаманам і воякам 15-го козацького кавалерійського корпусу Військ СС, які служили гітлерівській Німеччині. Напис на цій плиті приголомшує: “Казакам павшим за веру и отечество”. У станиці Єланській Шолоховського району Ростовскої області стоїть пам’ятник генералові П.Н.Краснову.

Істинно: народ, що не пам’ятає своєї історії не має майбутнього. Так, прикриваючись подвигами українського народу у Вітчизняній війні на сцені з’являються нащадки тих самих козаків, що його нищили. За сприяння влади та російської пропаганди вони узурпують тему патріотизму, а тепер знову зраджують рідну землю співпрацюючи з окупаційними військами РФ, котрі захопили значну частину Донбасу.

Що сказати: нащадки достойні своїх пращурів.

Последние комментарии