Кримінальна відповідальність неповнолітніх

Прокуратурою міста  прийнято участь у засіданні правового клубу в бібліотеці для юнацтва ім. Й.Б. Курлата на тему кримінальної відповідальності неповнолітніх.

Зокрема, висвітлено питання віку, з якого починається кримінальна відповідальність - 16р. та 14р. за окремі види кримінальних правопорушень.

Зниження віку кримінальної відповідальності обумовлено тим, що особа в 14-річному віці усвідомлює суспільну небезпечність і протиправність злочинів. Крім того, серед підлітків ці злочини досить поширені, і більшість з них тяжкі, становлять підвищену суспільну небезпечність.

Слід підкреслити, що до осіб, які не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру  у виді:

1.     застереження;

2.     обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього;

3.     передачі неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання;

4.     покладення на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків;

5.     направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років.

До неповнолітніх,які досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань:

1) штраф-  застосовується лише до неповнолітніх, що мають самостійний доход, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення.

2) громадські роботи-можуть бути призначені неповнолітньому у віці від 16 до 18 років

3) виправні роботи– у віцівід 16 до 18 років за місцем роботи

4) арешт– особам, якіна момент постановлення вироку досягли 16 років

5) позбавлення волі на певний строк.

При призначенні покарання неповнолітньому судтакож враховує умови його життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвитку та інші особливості особи та перш за все вчинення кримінального правопорушення у неповнолітньому віці.

Таким чином, метою проведення засідання серед неповнолітніх осіб  правового клубу із залучення прокуратури міста було прищеплення неповнолітнім поведінки спрямованої на додержання законодавства, профілактики правопорушень.

 

А.Паталаха, прокурор прокуратури 

Последние комментарии