Україна приєднується до програми Горизонт 2020 для співпраці з ЄС у сфері наукових досліджень

Відтепер дослідники, підприємства та новатори з України зможуть повноцінно брати участь у програмі Горизонт 2020, програмі ЄС з досліджень та інновацій, на рівні із громадянами з країн-членів ЄС та країн-кандидатів.

Це стало можливим завдяки Угоді про долучення України до програми Горизонт 2020, яку сьогодні у Києві підписали Карлос Моедас, Європейський комісар з дослідження, науки та інновацій, та Сергій Квіт, Міністр освіти і науки України.

Комісар Моедас заявив: “Я дуже радий вітати Україну в нашій програмі ЄС із фінансування наукових досліджень Горизонт 2020. Україна обрала для себе інвестиції в знання та в своїх людей. Вона обрала для себе інвестиції у спільні цілі науково-технологічного співтовариства. Великий науково-дослідний та інноваційний потенціал України пропонує багатообіцяючі партнерства для Європи. Тепер Україна матиме доступ до повного спектру заходів, що фінансуються в рамках програми Горизонт 2020, допомагаючи тим самим розвивати свою економіку. Я сподіваюся, що Україна скористається цими можливостями».

Програма Горизонт 2020 є першою програмою ЄС, до якої долучилася Україна в рамках тимчасового застосування Угоди про асоціацію.

Участь у програмі Горизонт 2020 засвідчує, що ЄС і Україна вважають наукові дослідження та інновації вирішальними для економічного зростання та створення робочих місць. Угода відкриває широкий спектр нових можливостей для українських науково-дослідних інститутів, університетів та бізнесу, від фундаментальних досліджень до діяльності, яка є суміжною з ринковою. Наприклад, Україна тепер зможе отримувати гранти від Європейської дослідницької ради, звертатися за фінансовою підтримкою для інноваційних малих та середніх підприємств (МСП), отримувати підтримку наукових досягнень та науково-дослідних проектів, а також брати участі в управлінських структурах програми.

З бюджетом майже 80 млрд євро, розрахованим на період 2014-2020 рр, програма Горизонт 2020 є найбільшою багатонаціональною програмою наукових досліджень та інновацій. У рамках програми-попередниці FP7 Україна була однією з десяти найбільш продуктивних третіх країн. Україна 274 рази успішно брала участь у 207 підтриманих пропозиціях. Серед п’ятірки пріоритетних сфер участі України в програмі виділяються сфери навколишнього середовища (зокрема, проблема зміни клімату); транспорту (зокрема, аеронавтика); нанонауки, нанотехнології, матеріали та нові виробничі технології; продовольство, сільське господарство і рибальство, біотехнології; і космос. Для набуття чинності підписана сьогодні угода має бути ратифікована українським парламентом. Проте українські зацікавлені сторони вже можуть брати участь у всіх проектах програми Горизонт 2020, що фінансуються в рамках бюджету за 2015 рік, оскільки асоційоване членство передбачає участь у програмі на період з 2015-2020 рр. Україна також висловила зацікавленість у асоціаційованому членстві в програмі наукових досліджень та навчання Євроатом. Проте із цього приводу ведуться окремі переговори.

Більше інформації: Horizon 2020 (програма Горизонт 2020)

Последние комментарии