В переддень свята Апостола Андрія Первозванного учні СЗШ №5 проводили Андріївські вечорниці

В переддень свята Апостола Андрія Первозванного учні СЗШ №5 проводили Андріївські вечорниці

Свято Андрія Первозванного – одне з найбільш поетичних і неповторних свят осінньо-зимового циклу, бо оповите магією обрядодій.

Саме напередодні цього дня найактивніше вдавалися до заклинань, завбачень майбутньої долі, віншування сонця-калити:

У небо, наша калита, у небо,

А ти, сонечко, підіймись

Та на нас подивись.

Ми калиту чіпляємо

На місяць поглядаємо,

Свою долю-радість закликаємо...

Гучно, з піснями та танцями, ворожінням закликали «свою долю-радість» дівчата та хлопці СЗШ №5. 

12 грудня, в переддень свята Апостола Андрія Первозванного, учні 7-Б та 8-Б класів, під керівництвом класних керівників Т.В. Попової та О.І. Павленко, проводили Андріївські вечорниці. Також їм допомагали учні 11-А та 7-А класів, учитель музики С.В. Тисячна та батьки й бабусі учнів. 

Розпочали свято ведучі Данило Долмат, Христина Крохмаль, Євгенія Старікова, які звернулися до присутніх з вітальними словами, повідомили гостям про історію свята, необхідність збереження народних традицій, звичаїв та обрядів.

Прийняли вечорниці дбайлива господиня Ганна Назарова та господар Павло Сривкін. Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата (В. Гупалюк, Х. Крохмаль, К. Подоляк, К. Полонська, А. Коваленко, Д. Кущ, В. Крохальова) із дзвінкими піснями. Очікуючи парубків, вони беруться за приготування вареників та випікання калити – символу Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії. Усім процесом керує господиня. Не забули дівчата й про ворожіння: на вишневі гілки, на чобітки та інші.

З гучними та веселими піснями на вечорниці завітали й парубки (В. Барабаш, Б. Стріжак, Д. Пєльц, Я. Керч, О. Антонов, М. Чубенко, В. Кравцов). Піснями, жартами, гуморесками переповнилася зала. 

Найурочистіший етап свята – обряд «Кусання калити». Пан Калитинський (Д. Долмат) запрошував «коцюбинських» (В. Барабаша, М. Чубенка, Х. Крохмаль) кусати калиту. Після цього дівчата частували хлопців та глядачів смачними варениками, пиріжками, солодкою калитою та узваром.

Заключним етапом вечорниць стала пісня «І в вас, і в нас хай буде гаразд».

На цьому святі учні та вчителі оживили українські традиції, показали таємничість ритуалів українського народу. Дійство, яке представили учні, заворожило й захопило глядачів. 

Отож прийшов час, як кажуть, визбирувати каміння. Нам необхідно відновити все те краще, що залишили у спадок наші предки. Від того, як ми шануватимемо свої традиції, залежатиме наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої рідної України. Свята тільки починаються, спробуйте відчути їхню чарівність і загадковість у колі своєї родини… 

 

О. Сухорукова

Последние комментарии