Сергій Жадан із друзями в Сєвєродонецьку

Сергій Жадан із друзями в Сєвєродонецьку

Як в нації вождя нема,
Тоді її вожді поети.
(Євген Маланюк)


Українським поетам завжди боліла доля нашої держави, вони завжди були, є і будуть носіями передових ідей нації.

15 грудня для двох міст Луганщини, Сєвєродонецька і Рубіжного, стало літературним святом, оскільки сюди у гості завітав відомий не лише в Україні, а й за кордоном, поет, есеїст, перекладач Сергій Жадан.

Сергій вже вдруге приїжджає у звільнені міста Луганщини, на початку листопада відбулися творчі зустрічі в Лисичанську і Сєвєродонецьку, де глядачі мали можливість насолоджуватися його чудовою творчістю. Але цього разу Жадан завітав не сам, а з поетичним десантом – мистецьким об'єднанням "Остання барикада": друзями, поетами, музикантами. Ці знакові події - дві творчі зустрічі у сусідніх містах, відбулися на запрошення й за підтримки громадської організації "Відродження сходу" та за сприяння Сєвєродонецького відділу культури й Рубіжанського відділу освіти.

В Рубіжному зустріч відбулась в теплій камерній атмосфері актового залу Рубіжанського ліцею, повністю заповненого учнями та викладачами української філології з рубіжанськіх шкіл, а в Сєвєродонецьку - у великій залі Місцевого Палацу Культури, який в цей вечір зібрав чимало сєвєродончан.

Обидві зустрічі викликали шквал позитивних емоцій у глядачів й пройшли на одному диханні! Поети наче привезли з собою ковток свіжого повітря в наші прифронтові міста. Глядачі насолоджувались творами Сергія Жадана, його лірикою, а також відкрили для себе нові імена молодих, талановитих поетів. Коли Сергій Жадан читав свої вірші зал сидів зачарований його голосом, гості заходу уважно слухали його поезії, що сповнені глибокого філософського змісту і змушують замислитись над ними, а також перечитати їх, для ще більш детального осмислення й спонукають знайти та ознайомитись з його іншими творам, не лише поетичними, а й прозаїчними. Адже Сергій Жадан – це та особистість в сучасній українській літературі, що не лишає нікого байдужим до своєї творчості, а навпаки спонукає до більш глибокого ознайомлення з нею.

Жадан та молоді поети читали свої вірші і про буремні події сьогодення, і про любов до нашої країни, і про любов один до одного. Вірші звучали і сумні й веселі. Радіє душа, що молоді і талановиті поети щедро дарують нам тепло своєї творчої душі. Олена Герасим’юк, Артем Полежака, Сашко Демченко вражали слухачів своїми самобутніми поезіями.

До душі припала гостям поема Любові Якимчук (поетеси з м. Первомайська) «Абрикоси Луганщини». До щему боліло серце, коли лунали уривки з цієї поеми, що присвячена нелегкій шахтарській праці та своєрідному символу сходу України – абрикосовим деревам: «Там, де не ростуть абрикоси, починається Росія». Її вірш «Розкладання» зачепив багатьох за живе, адже трагічні події цього буремного літа та окупації не оминули стороною кожного з нас.

Майже такі ж відчуття викликали вірш Олександра Демченка, присвячений його друзям, які були змушені покинути рідні домівки в Донецьку. Олена Герасим’юк, найяскравіше літературне відкриття 2013 року, лауреатка декількох престижних письменницьких премій, презентувала свої поезії із збірки «Глухота». Розрядив обстановку своїми сатиричними віршами Артем Полежака, його вірш присвячений російському телебаченню та вірш «Гопниця», багатьом з присутніх в залі, нагадали когось або із своїх сусідів, або зі своїх знайомих та викликали серед слухачів шквал емоцій.Зал не міг втриматися від сміху, коли він читав свій вірш про колоду карт. Інші поети допомагали йому зображуючи з себе героїв віршу.

Несподіваним сюрпризом для усіх стали два гостя літературної зустрічі лідер групи «Тартак» Сашко Положинський та громадський діяч, політик Олесь Доній, який є організатором проекту "Остання барикада". Олесь розповів, що мета цього проекту - пропагування сучасної української культури. Дійсно, кого з українських поетів ми знаємо? Шевченко, Франко, Леся Українка, Василь Симоненко... Але ж ось вони, на сцені, молоді таланти і справжня гордість нашої країни! Олесь Доній зазначив : "Люди мають право на українську культуру, вона жива, вона розвивається". Після виступів відбулося спілкування між поетами та глядачами, які надсилали свої запитання у записках на сцену, деякі навіть у віршах. Автори найкращих запитань отримали від гостей призи - CD диски із записами пісень українських виконавців та гуртів із циклу «Музична сотня».

Ще одною приємною несподіванкою для сєвєродончан став виступ Сашка Положинського солісту групи "Тартак". Він подарував глядачам імпровізований концерт, виконав деякі із свої пісень, зокрема «Лицарський хрест», «Не свари мене мама», та інші. Зал аплодував його патріотичним віршам і пісням стоячи!

Ну і на завершення, мистецьке об'єднання "Остання барикада" подарувало прифронтовим містам книжки з творами українських письменників і поетів. В Рубіжному книжки були передані для бібліотеки ліцею, а в Сєвєродонецьку Сергій Жадан передав книжки ГО "Відродження сходу" й попросив частину їх передати в міські бібліотеки, частину - подарувати призерам конкурсів, які організація планує проводити, а також частину книжок відвезти в Лисичанську Центральну бібліотеку, де минулого місяця відбулася його творча зустріч з лисичанами. 

По закінченню заходів вже традиційно, поети із задоволенням фотографувалися із усіма бажаючими, давали свої автографи, ближче спілкувалися з прихильниками і обіцяли приїхати ще, можливо у лютому, з новими проектами. Чекаємо з нетерпінням!

 

ГО"Відродження Сходу", Матеріал підготували: Жанна Тур, Олександра Данько, Оксана Суворова, Вікторія Нікольська

Последние комментарии