Відповідальність за недотримання норм земельного законодавства

Лисичансько-Рубіжанською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері було проведено перевірку додержання Сватівською райдержадміністрацією вимог природоохоронного законодавства України та законів щодо збереження, охорони, використання об’єктів культурної спадщини, земель історико-культурного призначення та інших категорій, на яких розміщені пам’ятки археології. Даною перевіркою було виявлено ряд порушень вимог законодавства.
Так, відділом культури Сватівської райдержадміністрації у порушення п.12 ч.2 ст.6 Закону України «Про охорону культурної спадщини» не забезпечено в установленому порядку виготовлення, встановлення та утримання охоронних дошок, охоронних знаків, інших інформаційних написів, позначок на пам’ятках або в межах їх територій.
Охоронні зони об’єктів культурної спадщини на території Сватівського району не встановлені.
Більшість з 346 курганів врахована в землях сільськогосподарського призначення, які підлягали розпаюванню; до теперішнього часу категорія землі не змінена і площа об’єктів культурної спадщини врахована до площі земельних часток (паїв) власників сертифікатів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
В порушення ст.37 Закону України «Про охорону культурної спадщини» дослідження курганів не здійснювалось, картографічний реєстр об’єктів культурної спадщини по району не розроблявся. Відсутність точних картографічних даних щодо визначення місця розташування пам’яток, відповідно до переліку нерухомих об’єктів культурної спадщини Луганської області заважає можливості об’єктивного погодження земельних питань із забезпеченням інтересів охорони культурної спадщини та виступає причиною їх руйнування чи знищення.
Вказані порушення стали можливими через невиконання своїх службових обов’язків посадовими особами Сватівської РДА.
За результатами перевірки на ім’я голови Сватівської РДА внесено подання з вимогою усунути виявлені порушення вимог діючого законодавства та притягнути до дисциплінарної відповідальності винних осіб.
Незважаючи на складну ситуацію, яка склалась в нашому регіоні,  Лисичансько-Рубіжанська міжрайонна прокуратура з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері продовжує гідно виконувати свої функції та стояти на захисті інтересів держави і громадян.
 
Прокурор Лисичансько-Рубіжанської
міжрайонної прокуратури
з нагляду за додержанням законів
у природоохоронній сфері   Б.Саклаков

Последние комментарии