Місце, де виховуються особистості

Місце, де виховуються особистості

У цьому році декілька середніх загальноосвітніх шкіл Сєвєродонецька відсвяткують свої ювілейні дати. Однією з них є СЗШ №8, якій виповнилося 35 років, вік, у якому людина досягає зрілості, а навчальний заклад – стабільності та досвіду.

1 вересня далекого вже 1979 року на урочистій лінійці начальник будуправління №1 тресту «Сєвєродонецькпромбуд» вручив символічний ключ від школи її першому директору Ткаченко Любові Денисівні. Ось відтоді тут і поселилося гамірне дитинство. З ранку й до вечора галасує малеча. Лише після того, як шкільний дзвоник подасть свій гучний голос, у коридорах запановує тиша. Йде навчально-виховний процес. Бо школа – не просто місце, де дитина отримує знання, а цілий простір для неї, у якому вона вчиться мислити, аналізувати, співпереживати. Бажання до пізнання нового – це і є саме той фундамент, на якому тримається будинок із назвою життя. 

Зараз цей будинок у СЗШ №8 допомагають будувати 26 вчителів, психолог, бібліотекар, педагог-організатор. З них 11 мають вищу категорію, 6 – першу, з другою – 3, спеціалістів – 5. Троє мають звання «Вчитель-методист», двоє –  «Старший вчитель». Школа, в якій працює 5 методичних об’єднань, на 100% забезпечена педагогічними кадрами. З першого дня відкриття у ній працюють вчитель початкових класів Наталія Степанівна Капустян, вчитель біології Людмила Дмитрівна Алексієнко, вчитель історії і права Наталія Олексіївна Агафонова.

Посаду директора СЗШ №8 з 2001 року обіймає Тетяна Іванівна Журба – грамотний і досвідчений спеціаліст, вимогливий і порядний керівник, прекрасний організатор. Її надійними помічниками є  заступники з навчально-виховної роботи Галина Миколаївна Славінська та Вікторія Олександрівна Золочевська. 

Пріоритетними напрямками роботи школи є формування національних і загальнолюдських цінностей, постійне підвищення якості освіти, формування зрілої, фізично, духовно та психічно здорової особистості, адаптованої до самостійного життя в сучасному інформаційному суспільстві.

Педагогічний колектив школи намагається створити таке середовище, яке б забезпечувало кожному учневі можливість виявити свої індивідуальні здібності, таланти і нахили. На допомогу вчителю створено відповідну навчально-матеріальну базу, яка щорічно відновлюється.

Спільними зусиллями у школі вдалося зберегти слюсарну та столярну майстерні, кабінет обслуговуючої праці, тренажерний комплекс у гімнастичній залі. Бібліотеку оснащено інформаційними терміналами, підключеними до мережі Інтернет, також працює комп’ютерний клас з локальною сіттю та виходом до мережі. Завдяки цьому школа має власний сайт, що періодично оновлюється актуальною інформацією.

Працює і соціально-психологічна служба, що було забезпечено створенням двох кабінетів – один для групових занять, другий для індивідуальних корекційних занять.

Завдяки зусиллям педколективу створено комфортні умови для навчання та виховання учнів. Результати останніх досліджень соціально-психологічного клімату в класах мають досить високі показники, що в свою чергу сприяє успішності учнів. Якість знань за останні 3 роки збільшилась більш як на 40%. 

За 35 років повну середню загальну освіту отримали 1862 учні, з них 67 закінчили школу з золотими, а 65 зі срібними медалями. 

Багато учнів мають високий навчальний потенціал, про що свідчать наслідки предметних олімпіад. За результатами ЗНО серед ЗНЗ протягом останніх 3-х років школа має стабільно високі результати. 

Школа має біолого-хімічний профіль, тому досягнення учнів у конкурсах екологічного напрямку досить високі. Більшість випускників подовжили навчання в Харківських вищих навчальних закладах – державному університеті, юридичній академії, авіаційному університеті, Києво-Могилянській академії і в багатьох інших престижних вузах. Школа пишається своїми випускниками, серед яких є відомі прізвища, наприклад, кореспондент телеканалу «Інтер» Геннадій Вівденко. 

Виховна робота в СЗШ №8 ведеться за багатьма напрямками, серед яких громадсько-патріотичне, правове виховання, вивчення історії рідного міста. П’ять років поспіль школа є переможцем акції «Пам'ять», а також ініціатором проведення конкурсу «Крок до права». Силами педколективу та учнів створено кімнату бойової слави.

Цьогорічний вересень шкільна сім’я зустріла в компанії 305 нових учнів, 24 з них – тимчасові переселенці. Ці діти були радо прийняті до колективів, їм надали підтримку і вчителі, і їх однокласники.

Колектив школи успішно працює, використовуючи сучасні інтерактивні методи і технології. Для учнів створені всі умови для навчання: затишні світлі класи, просторі майстерні, гімнастична та спортивна зала, бібліотека. У позашкільній роботі дітей об’єднує дитячо-юнацька організація «Дружба», яка є активним членом міської дитячої організації «Дивосвіт». Напрями діяльності організації різноманітні. Це і юні пожежники, і юні інспектори руху, екологічний та волонтерський рух. Головне завдання, яке ставить перед собою педагогічний колектив СЗШ №8, – виховання всебічно розвиненої особистості, людини культурної, високоморальної, патріота своєї країни, міста, школи.

 

Інформація газети «Сєвєродонецькі вісті»

На знімку: урочисте вручення символічного ключа від школи 1 вересня 1979 року.

Последние комментарии