Підприємець -„спрощенець” у відпустці: чи платити єдиний соціальний внесок

Підприємець -„спрощенець” у відпустці: чи платити єдиний соціальний внесок

Для початку нагадаємо, що фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, є платниками єдиного соціального внеску. Це визначено статтею 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Відповідно до статті 295 Податкового кодексу України, платники єдиного податку першої та другої груп, які не використовують працю найманих працівників, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листками) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Для цього підприємцю необхідно подати до територіального органу Міндоходів заяву довільної форми.

Однак, варто звернути увагу на те, що вищевказаним законом про єдиний соціальний внесок не передбачено пільг щодо сплати єдиного внеску підприємцями на час відпустки та за період хвороби. Відтак, відповідно до статті 9 Закону № 2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Последние комментарии