З 12 лютого в Україні - новий порядок реєстрації прав на нерухомість

Набула чинності постанова Кабміну від 11 жовтня 2013-го року №868. Нею передбачено зміни в порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та надання інформації з Держреєстра майнових прав на нерухомість. Відтепер, зокрема, можна зареєструвати житло через пошту чи поновити документи, що встановлюють права на землю, чого не було раніше. Про нововведення у сфері розповів начальник Головного управління юстиції в Луганській області Євген Варнаков.


Нові Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та Порядок надання інформації з Держреєстру майнових прав на нерухомість, що набули чинності з 12-го лютого 2014-го року, покликані спростити оформлення прав на нерухоме майно фізичним і юридичним особам, кажуть експерти.

Євген Варнаков, начальник облуправління юстиції: “Если раньше, мы знаем, для того чтобы зарегистрировать свою недвижимость, нужно было лично прийти в органы регистрации, подать соответствующее заявление, то сегодня этого можно не делать – соответствующие документы подать по почте или курьером». 

За словами начальника облуправління юстиції, із новим порядком реєстрації майнових прав на нерухомість забуті з радянських часів житлові кооперативи отримали шанс на друге життя; і покупці квартир у недобудовах здобули більше гарантій. 

Євген Варнаков, начальник облуправління юстиції: “Если есть застройщик, который раньше приходил и регистрировав весь дом, все права, а потом только приобретали это право пайщики, то на сегодняшний день достаточно самого договора на инвестирование и соответствующих документов на разрешение строительства этого дома, и пайщик сам имеет право регистрировать свое право. Это дополнительные гарантии для людей, которые инвестируют в строительтсво своего будущего жилья».

Серед нововведень – і спрощення процедури оформлення оренди землі: віднині реєстрація таких прав здійснюватиметься без первинної реєстрації прав власності за наявності держакту. Втрачені чи зіпсовані держакти можна буде замінити свідоцтвом через проведення державної реєстрації прав. Така процедура раніше була неможлива через недосконалість нормативної бази. 

 

Источник lot.lg.ua

Последние комментарии