Профілактика злочинності серед неповнолітніх працівниками кримінально-виконавчої служби

3 лютого 2014 року в  приміщенні Сєверодонецької міської ради відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів міста з порядком денним: «Про стан протидії злочинності, профілактики кримінальних правопорушень, запобігання і протидії корупції за 12 місяців 2013 року.»  На нараді були заслухані керівники правоохоронних органів та начальники структурних підрозділів.

Особливе занепокоєння викликає збільшення рівня підліткової злочинності в нашому місті. За 2013 рік по облікам Сєверодонецького міського відділу кримінально-виконавчої інспекції пройшло 34 неповнолітніх, які були звільненні від відбування покарання з випробуванням, що на 5 осіб більше чім в 2012 році. На даний час на спільних обліках кримінально-виконавчої інспекції та органів внутрішніх справ перебуває 14 неповнолітніх звільнених від відбування покарання з випробуванням.

Співробітникам Сєвєродонецького міського відділу кримінально-виконавчої інспекції спільно з сектором кримінальної міліції в справах дітей Сєвєродонецького МВ ГУМВСУ з кожним неповнолітнім та їх батьками на протязі випробувального строку проводились індивідуально-виховна та профілактична робота щодо профілактики рецидивної злочинності та недопущення скоєння неповнолітніми нових злочинів.

Працівники МВ КВІ спільно з співробітниками сектору КМСД постійно відвідують неповнолітніх за місцем їх проживання та навчання, контролюють їх поведінку, та  проводять з ними виховну роботу. Підтримуються тісні зв’язки з навчальними закладами, де навчаються неповнолітні.

До виховної роботи з неповнолітніми залучаються громадські організації: Сєвєродонецький МВ КВІ тісно співпрацює з центром соціальних служб сім’ї, дітей та молоді м. Сєвєродонецька. Працівники центру разом з співробітниками Сєвєродонецького МВ КВІ відвідують неповнолітніх за місцем проживання де проводять з ними та їх батьками виховну роботу, з’ясовують умови проживання неповнолітнього, надають правову та психологічну допомогу. Встановлюють соціальний супровід за тими сім’ями  неповнолітніх, які його потребують. Щомісяця на базі  центру СССДМ працівниками центру та волонтерами громадських організації з неповнолітніми та молоддю проводяться відеолекторії по профілактиці протиправної поведінки, формуванню здорового способу життя серед дітей та молоді. Неповнолітні відвідують загальноміські заходи пов’язані з святкуванням та відзначенням різних державних свят.

В 2013 році неповнолітні зустрічались з представниками громадської організації «Ніхто, крім нас», з нагоди річниці виведення радянських військ з Афганістану, напередодні свята «Великодня», «Святої Трійці», «Покрова Пресвятої Богородиці»,  урочистостей з відзначення роковин загиблих від голодомору відвідували храм «Иконы Божей Матери «Взыскание погибших»,  Свято-Христо-Різдвяний кафедральний собор.

Напередодні Дня Перемоги відвідували музей «Бойової слави» центру краєзнавства та туризму відділу освіти м. Сєвєродонецька, також значну допомогу в виховані неповнолітніх надали працівники Сєверодонецької міської бібліотеки для юнацтва ім. Й.Б. Курлата. Вказані громадські, релігійні організації здійснювали з неповнолітніми виховну роботу.

Незважаючи на проведену виховну, та індивідуально-профілактичну роботу  в 2013 році  6 неповнолітніх, які перебували на обліку в Сєверодонецькому міському відділі кримінально-виконавчої інспекції скоїли кримінальні правопорушення та були притягнуті до кримінальної відповідальності. Причини, з яких неповнолітні вчиняють кримінальні правопорушення є різні. Перша, мабуть головна, неповнолітні не думають взагалі про наслідки свої дій. В значної частини неповнолітніх, що перебували на обліку в інспекції досить низький рівень вихованості. Наприклад, неповнолітній М., перебуваючи на обліку в кримінально-виконавчій інспекції, побився об заклад з своїми товаришами, що зможе вкрасти з торгового павільйону пляшку горілки. Здійснюючи свої протиправні дії неповнолітній був затриманий працівниками павільйону, в зв’язку з чим був притягнутий до кримінальної відповідальності, за сукупністю вироків був засуджений до 2 років позбавлення волі та відбуває покарання в виправні колонії.

Інші причини це – неналежний контроль з боку батьків за дитиною, або взагалі його відсутність. Батьки влаштовують своє особисте життя, вживають алкогольні напої, дітей передають на виховання бабусь та дідусів. Дуже часто батьки не знають коло спілкування своєї дитини, чим займається дитина на вулицях міста під час спілкування з своїми однолітками. Оточення в якому перебуває дитина, досить часто  негативно впливає на поведінку дитини. Батьки не можуть вплинути на поведінку своєї дитини тому, що не є авторитетом для дитини. Приклад, Сєвєродонецьким МВ КВІ було отримано на виконання вирок в відношенні неповнолітнього П., під час постановки на облік було встановлено, що неповнолітній вживає наркотичні речовини, в зв’язку з чим у неповнолітнього розпочались психічні розлади. Мати неповнолітнього вплинути на його поведінку не могла. Неповнолітній вчинив кримінальне правопорушення в виді крадіжки, та зберігання наркотичних речових за, що  був засуджений до 1 року 6 місяців позбавлення волі. 

Крім цього важливе значення має матеріальний стан сім’ї  неповнолітнього. Досить часто неповнолітні здійснюють кримінальні правопорушення в виді крадіжки з метою отримання грошей. Неповнолітня В., перебуваючи на обліку в кримінально-виконавчій інспекції здійснила крадіжку грошей в сумі 60 гривень за, що була засуджена за сукупністю злочинів до 2 років позбавлення волі.

Сєвєродонецький МВ КВІ спільно з сектором КМСД Сєвєродонецького МВ ГУМВСУ 21.11.2013 року з неповнолітніми, що перебувають на спільних обліку здійснили екскурсійне відвідування Чорнухінської виправної колонії, з метою ознайомлення неповнолітніх з умовами відбування покарання в виді позбавлення волі, що є одним з засобів здійснення індивідуально-виховної роботи з неповнолітніми з метою протидії рецидивній злочинності.

Але в більшості випадків діти, що потрапили до Сєвєрдонецького МВ КВІ, зробивши належні висновки, за допомогою батьків, співробітників інспекції, вчителів, представників громадських організацій з гідністю відбувають випробувальний строк та звільняються від покарання.

 

Е.В. Плєшка,  начальник Сєверодонецького міського відділу кримінально-виконавчої інспекції  

Последние комментарии