Обзор новостей налоговой. Луганская область

Державна податкова інспекція у м.Сєвєродонецьку повідомляє.

Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства надається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця

З 01 січня 2013 року відповідно до Закону України від 06 грудня 2012 № 5519-VI«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» питання сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства регулюються Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року №2755-VIзі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) (пункт 16 підрозділ 10 розділ ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Платники збору – суб’єкти підприємницької діяльності, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво, самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання, складають і подають розрахунок суми збору за формою, затвердженою наказом ДПА України від 01.12.2009 № 671 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства».

Згідно статті 10 Закону України від 06 грудня 2012 року № 5515-VI «Про Державний бюджет України на 2013 рік» збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства належить до складу доходів загального фонду Державного бюджету України на 2013 рік.     Порядок справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року № 587 із змінами і доповненнями (далі – Порядок).      Відповідно до пункту 2 Порядку платники збору подають щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, розрахунок збору органові доходів і зборів за місцем перебування на податковому обліку. Суму збору, зазначену в розрахунку, платник збору зобов’язаний сплатити протягом десяти календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання розрахунку.

 До уваги власників касових апаратів!

Як повідомили в ГУ Міндоходів у Луганській області, в зв’язку з тим, що Державний реєстр РРО у редакції, що діє з 1 жовтня 2013 року, не містить ряд моделей, що на цей час використовуються суб’єктами господарювання. Тому в термін до 01.12.2013 року необхідно вивести з експлуатації або доопрацювати всі моделі РРО, які не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів Міндоходів.

Нагадуємо, що вимога передбачена наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 № 1057 «Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби» та не включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій».

 Електрону книгу обліку доходів і витрат приватні підприємці зможуть вести з 2014 року

Як розповіли в Головному управлінні Міндоходів у Луганській області, для полегшення ведення обліку підприємцям, які працюють на загальній системі оподаткування, та самозайнятим особам (крім «спрощенців») Міндоходів затвердило нову форму Книги обліку доходів і витрат разом із порядком її ведення.

Крім спрощення приватним підприємцям надано право самостійно вибирати, в якій формі вони вестимуть Книгу – в електронній або паперовій.

Проте сервіс «Електронний кабінет платника податків», яким передбачено режим «Ведення книг обліку доходів і витрат і книги обліку доходів в електронному вигляді і формування відповідної податкової декларації», запрацює тільки з січня 2014 року.

Тому з метою уникнення непорозумінь фахівці відомства рекомендують самозайнятим особам, які ведуть облік доходів і витрат в Книзі, затвердженій наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1025, продовжувати її заповнювати до кінця року, а вже з 1 січня 2014-го вести Книгу по новій формі. 

29 листопада 2013 року – останній день сплати ПДВ за жовтень

Суб’єкти господарювання, які звітують з ПДВ помісячно податкову декларацію за жовтень 2013 року подали до 20 листопада 2013 року включно. Водночас, останнім днем сплати суми податкового зобов’язання, зазначеної у поданій податковій декларації, буде 29 листопада 2013 року. Тобто, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації. Якщо останній день строку сплати суми податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то сплатити необхідно раніше. Нагадуємо, що термін сплати податків і зборів, у такому випадку, не переноситься. Відповідна норма визначена п.49.18 ст.49 та п.57.1 ст. 57 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.  

Затверджено Порядок заповнення платіжних документів у разі сплати податків, зборів, митних платежів та ЄСВ 

Міністерством доходів і зборів України затверджено порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення помилково або надміру зарахованих коштів. Відповідний наказ Міндоходів від 22.10.2013 №609 набуває чинності  26 листопада.

Відтепер усі поля реквізиту „Призначення платежу” розрахункового документу платникам податків потрібно заповнювати у відповідності із затвердженим Порядком. Сплата за кожним видом платежу та за кожним кодом виду сплати має оформлятися окремим документом на переказ.

Детальніше ознайомитися з Порядком заповнення документів та списками кодів видів сплати можна на веб-порталі Міндоходів за посиланням http://minrd.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/62901.html

За шість місяців попереднє електронне митне декларування зросло більш ніж в 1,5 тис. раза

Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності все активніше користуються можливістю попереднього митного декларування товарів.

Щодня митниці Міндоходів отримують щонайменше як 100 попередніх митних декларацій типу „ЕА”. Якщо у травні, коли була започаткована така форма декларування, було надіслано лише 2 декларації цього типу, то вже у жовтні їх кількість зросла в 1,8 тис. раз та склала 3,6 тис. документів, за 12 днів листопада кількість оформлень сягнула 1,1 тис.

Особливістю такого декларування, відзначають у Міністерстві, є можливість здійснення митного оформлення імпортованих в Україну товарів без їх фізичного пред‘явлення митниці призначення. Тобто одразу після перетину митного кордону товар випускається у заявлений підприємцем митний режим.

Найбільшу кількість попередніх митних декларацій оформлено Київською, Київською міжрегіональною, Миколаївською, Рівненською, Чернівецькою митницями Міндоходів.

Як зазначають фахівці Міндоходів, підвищений інтерес до використання технології оформлення декларацій типу «ЕА» свідчить про її позитивну оцінку з боку суб’єктів ЗЕД та подальшу перспективність. Адже застосування такої процедури є дуже зручним для бізнесу, оскільки сприяє прискоренню товарообігу, скороченню затрат часу і фінансових витрат на здійснення митних процедур.

Крім того, всі процедури оформлення товарів та взаємодії з декларантами максимально автоматизовані, а це, в свою чергу, мінімізує «людський фактор».

Декларація типу «ЕА» дозволяє випуск товарів у таких митних режимах як імпорт, реімпорт, тимчасове ввезення, переробка на митній території. Водночас такі декларації не можуть бути використані для випуску підакцизних, поштових, а також тих товарів, ввезення яких відмінні від вищезазначених режимів тощо.

Нагадаємо, що технології електронного попереднього митного декларування на митницях Міндоходів почали діяти з травня поточного року. Для здійснення митного оформлення за такою процедурою підприємцю ще до фактичного ввезення товару в Україну достатньо направити в митницю призначення попередню митну декларацію, яка і буде підставою для випуску товару у митний режим після перетину ним кордону. 

Последние комментарии