Електронна черга зрівняє права батьків на влаштування дітей у дошкільні заклади

Про це на брифінгу в облдержадміністрації заявила директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Ірина Цимбал. На початку року на черзі перебували більше тисячі дітей, сьогодні залишилось триста тридцять три. Такому результату сприяло і спрощення умов черги, і відкриття додаткових груп. Також посадовець прокоментувала нашуміле питання про обов’язково-добровільні батьківські внески в дитсадках. 
Луганщина успішно виконує президентську ініціативу щодо забезпечення місць у дошкільних закладах – каже директор облдепартаменту освіти. На сьогодні в області 542 дошкільних заклади. Половина вільних місць виникла за рахунок відкриття понад двадцяти закладів за це півріччя, вдвічі більше планують створити до нового року. Ірина Цимбал наголосила на перспективах комплексів «школа-сад». Каже, багато середніх закладів заповнені лише на половину. Відкриття груп у школах зменшить стрес дітлахів від переходу з садочка, а головне, відкриє вакансії та скоротить чергу. Більше порядку буде і від електронного реєстру дошкільнят. 

Ірина Цимбал, директор облдепартаменту освіти і науки, молоді та спорту: “У нас 236 дошкольных учреждений – это почти 50 % (в сети 542 дошкольных учреждения) имеют уже электронную очередь. И мы планируем, что к концу этого календарного года у нас такая электронная очередь будет существовать».

Також посадовець прокоментувала порядок залучення батьківських внесків у фонд дошкільних закладів. Обов’язково оплачується харчування дітей: не більше 50ти відсотків вартості щоденного харчування у місті та 30ти, відповідно, в селах. Усі інші кошти батьки можуть здавати добровільно, наприклад на косметичний ремонт, меблі чи інвентар. Утім, дошкільні заклади не мають права вимагати великі гроші за погодження покрівлі чи заміну опалення. Також Ірина Цимбал наголосила: усі внески повинні фіксуватися.

Ірина Цимбал, директор облдепартаменту освіти і науки, молоді та спорту: “Никогда родители не должны отдавать в руки эти деньги. То есть, есть счет, или родители иногда создают, есть такой опыт, общественные организации, - ну и прекрасно. Есть счет у этой общественной организации, она тоже отчитывается, естественно, куда идут эти средства».

Також внески можна оформлювати у формі квитанції через бухгалтерію. При цьому батьки мають право вказувати, на що саме надають гроші та перевірити дотримання вимоги в кінці року. 

 

Источник http://lot.lg.ua/

Последние комментарии