Як зробити шпаківню своїми руками

Зробити шпаківню своїми руками неважко. Головне, щоб під рукою були найпростіші інструменти для виготовлення будиночка для птахів: молоток, пила, рубанок, напівкругла стамеска або вузьке долото, а також дошки товщиною 1,5-2 і шириною 14-18 см.

Спочатку необхідно виготовити передню та задню стінки. Для цього під косинець розмічають їх довжину, рівну 32 см, після чого нарізають заготівки. Бічні стінки повинні бути на 2 см вужчі від передньої і задньої, довжиною ж вони однакові. Зовнішні сторони стінок можна вистругати, внутрішні ж краще залишити шорсткими: птахам буде легше дертися до льотка.
 
Якщо дошки вже були вистругані з обох сторін, то у передньої стінки на внутрішній стороні роблять насічки. Потім по осьовій передній стінці шпаківні, відступивши від верхнього зрізу на 5 см, видовбують або висвердлюють круглий льоток. Діаметр його 5-6 см. Стінки шпаківні щільно збивають цвяхами, намагаючись не залишати щілин. Якщо щілини все-таки залишилися, їх треба замазати шпаклівкою або глиною: птахи не терплять протягів. Вставне дно шпаківні краще накладного. Для цього нижню дощечку підганяють під розмір будиночка і прикріплюють її двома цвяхами.
 
Щоб шпаківня провітрювався і була сухою, в дні залишають помітні щілини для вентиляції. Тепер залишилося приробити знімну кришку шпаківні. Виготовляють її з обапола (крайня дошка від необрізної колоди). Довжина кришки шпаківні 25 см, а ширина кришки шпаківні 20 - 22 см. З 
боку задньої стінки кришка підходить майже впритул, над передньою вона повинна виступати на 5 см, щоб закрити льоток від дощу. Кріплять кришку за допомогою втулки - квадратної дощечки, вирізаної в тих же розмірах, що і дно.
 
Прибивши втулку до внутрішньої сторони кришки і перевіривши, як вона входить всередину стінок, залишається легенько скріпити їх між собою шурупами або цвяхами. Така кришка шпаківні дозволить по осені почистити БУДИНОЧОК для птахів.
 
Шпаківня зібрана. Тепер потрібно приладнати цей будиночок для птахів до дерева. Якщо шпаківня призначена для парку або гаю, то варто подумати над її забарвленням; адже вона замаскує гніздівлю в зеленій кроні, зробить ї непомітною для руйнівників. Кріплять шпаківню до дерева просмоленою мотузкою, або дротом. Для цього з боків будиночка похило забивають два 
цвяхи. На висоті 7-8 м від землі шпаківню підвішують до дерева: підхопивши мотузкою кришку, її пропускають під цвяхами, потім простягають над сучком і кінці виводять по іншу сторону ствола, де і пов'язують їх надійними вузлами.
 
Буває,що шпаківню зручніше кріпити планкою (наприклад, коли будиночок виставляють на жердині). У цьому випадку кріплять планку, збиваючи її із задньою стінкою до збірки шпаківні. Зрозуміло, цвяхи забивають з боку стінки шпаківні, а кінці їх загинають на планці зовні. 
Важливо запам'ятати, що птахи не люблять селитися в будиночку для птахів, що схиляється в бік чи завалюється назад.
 
З яких дощок зробити шпаківню? Однаково хороші липові, осикові, соснові і ялинові. Можна пустити в діло старі, але, звичайно, не гнилі дошки. Не можна робити пташині будиночки з фанери: в них холодно і неспокійно - фанера звукопроникна.
 
 
Інформує Сєвєродонецький міський 
Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді відділу освіти

Последние комментарии