Конкурс знавців української мови імені Петра Яцика

14 листопада пройшов XIII Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. СЗШ №1 ласкаво прийняла у своїх стінах всіх учасників міського етапу, які перемогли на шкільному конкурсі. Конкурс почався з офіційної лінійки. На неї зібралися нові та минулорічні учасники, а також переможці позаминулого обласного етапу, яким, доречі, було доручено урочисте відкриття конкурсних конвертів.

«Участь у цьому конкурсі – це велика можливість перевірити свої знання і сили, самореалізуватися, утвердитися, відчути причетність до великої когорти знавців української мови, – говорить методист Сєвєродонецького методичного центру, голова міської організації «Просвіта» Валентина Миколаївна Шпакова.

За традицією на міський етап готуються завдання аналогічні до тих, які були минулого року на обласному етапі, але трішечки спрощуються, тому, що там вимоги більш солідні, ніж на міському.

Завдання першими розробляли вчителі шкіл, а зараз Педагогічний інститут післядипломної освіти. Цього разу дітям, починаючи з 3-х по 11-ті класи, було запропоновано чотири завдання: знання правил пунктуації, фонетики, синтаксису, та написання твору-роздуму.

Оцінювали роботи учасників XIII Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика вчителі міських шкіл. Щоб зробити більш цікавим етап не тільки для дітей, але й для вчителів, було дозволено перевіряти роботи тих учнів, в класах яких вчителі не працювали. 

 «Достойні діти обираються завжди, – продовжує Валентина Миколаївна, – це найголовніше правило конкурсу. Ми починаємо слідкувати за учнями ще з початку навчального року. Давним давно у нас був такий прецедент з Юленькою Глиницькою, учасницею IV етапу. Перейшовши з однієї школи в іншу, вона загубилася. ЇЇ знайшла вже в 8-му класі в ліцеї Людмила Борисівна Коваленко. Вона знову відкрила талант і уміння дівчини. І Юленька стала переможницею конкурсів імені Яцика и імені Шевченко. Просто треба  не загубити цю дитину».

В котрий раз вчителі переконуються в тому, що цей конкурс дітям  подобається. Як правило, вони йдуть вчитися на філологічний факультет, або обирають щось пов’язане з українською мовою. 

Отже за результатами XIII Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика на обласному етапі, який пройде в грудні, Сєвєродонецьк будуть представляти вісім учнів, починаючи з початкових класів: 3-го класу Катерина Воробьова (СЗШ №14), з 4-го Антон Дєдов (СЗШ №19) і з 5-го  Софія Ресетило (СЗШ №1).  Представниками старших учнів є три переможця зі школи №10. Це – Віра Тиндик (6 клас), Єлизавета Лейченко (7 клас) та Василь Смалій (11 клас). Також з 9 класу багатопрофільного ліцею Анна Шустова і з 5-ї школи Альона Шуліка (10 клас).

 

Анастасія Марченко, sed-rada

 

Последние комментарии