Новий рік звершень на освітянській ниві

Навчальний рік 2012-2013 ставить нові завдання перед учнями та вчительським корпусом міста. Незаперечним є той факт, що саме які­сна освіта – основа успішного розвитку науки, економіки, культури держави. Про стан готовності шкіл міста до цієї високої місії – інтерв’ю з начальником Сєвєродонецького міського відділу освіти – Олегом Валентиновичем Башкатовим.

– 2011-2012 навчальний рік на відміну від попередніх був досить незвичним – зміни в термінах закінчення навчального року, додаткові кані­кули у зв’язку з погодними умовами… Чи вдалося вирішити невідкладні завдання?

– Аналізуючи  нашу діяльність за минулий навчальний рік, можу засвідчити, що за підтримки міської влади, у тісній співпраці з батьківською громадськістю, партнерськими організаціями нам вдалося забезпечити стабільну роботу всіх закладів освіти.

Одним з пріоритетних напрямів є дошкільна освіта, адже дошкільний вік – це базовий етап фізичного, психічного та соціального становлення особистості.

Стан справ свідчить про те, що в кінці 90-х років з різних причин місто втратило 75% дошкільних навчальних закладів. Частина з них була продана, деякі зруйновані (як у селищі Борівському) чи передані в інші відомства. На сьогодні у Сєвєродонецьку ста­більно діють 13 дошкільних закладів, що знаходяться у комунальній власності, і мінісадочок на дві групи при Борівській селищній раді.

При плановій наповнюваності груп згідно із затвердженою мережею і контингентом у дві з половиною тисячі дітей відділ освіти закінчив навчальний рік, маючи у дошкі­льних закладах 3,2 тис. вихованців. Більшість садків перевантажені. І це незважаючи на ту роботу, яка була проведена відділом освіти у тісній співпраці з міською владою. Зокрема, восени 2011 року були відкриті додатково чотири ясельні групи у дошкільних закладах.

Зараз мережа дошкільних закладів ще збільшується: завершується реконструкція та ремонт дитсадка №22 на вісім груп, проводяться роботи щодо розширення садка №26 у вивільнених приміщеннях середньої школи №2. Все це стало можливим завдяки увазі до проблем дошкілля з боку керівництва міста.

Головне завдання, яке стоїть перед відділом освіти сьогодні, – вирішити питання щодо влаштування дітей ясельного віку до дошкільних закладів, бо діти, яким виповнилося чотири-шість років місцями у дитсадках майже 100-відсотково забезпечені.

– Скільки шкіл міста зустрічатимуть дітлахів першого вересня?

– На сьогодні мережа різних типів навчальних закладів загальної середньої освіти Сєвєродонецька відповідає потребам територіальної громади. У місті функціонує 21 загальноосвітній заклад. У них протягом 2011 – 2012 навчального року навчалися майже 9,2 тис. учнів, практично всі (99%) – у першу зміну. У поточному навчальному році всі міські середні загальноосвітні навчальні заклади будуть переведені на режим роботи в одну зміну

Але час ставить перед нами нові завдання. Загальне зменшення кількості дітей в останнє десятиріччя вплинуло на зменшення кількості класів та їхньої середньої наповнюваності, збільшення кількості загальноосвітніх шкіл із малою чисельністю учнів. Показник середньої наповнюваності класів по місту складає  23,5 учні. Процес реорганізації шкіл у навчальні заклади І-ІІ ступенів  є незворотнім, і, хочемо ми цього чи ні, до нього необхідно готуватися.

– Що можна сказати про якісні показники навчання у місті?

– З 682 випускника, учнів одинадцятих класів, у минулому навчальному році 58 закінчили школу з золотими медалями, дев’ять – зі срібними. Серед випускників дев’ятих класів 48 учнів отримали свідоцтво з відзнакою.

Аналізуючи рівень освіти школярів міста, слід відзначити, що половина з них закінчили 2011-2012 навчальний рік з високим та достатнім рівнем навчальних досягнень. Відсоток якості знань вищий за міський показник мають учні гімназії (65%), колегіуму та ліцею (64%), СЗШ №17 (57%). На рівні міського – показник якості знань у учнів СЗШ №2 та 14.

У минулому навчальному році маємо рясний урожай – 54 призових місця на обласному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад, що на 13 більше, ніж торік. Кращі результати в роботі з обдарованими учнями протягом десяти років мають навчальні заклади нового типу: ліцей, колегіум, середня спеціалізована школа №17; високі результати – у учнів та педагогів СЗШ №№10, 18, 16, 14 та 12.

Під час захисту науково-дослідних робіт в Малій академії наук в області наші школяри вибороли п’ять призових місць. А на державному рівні вперше випускник багатопрофільного ліцею Тарас Хохола захистив дві роботи та отримав два призових місця.

Робота з обдарованими, талановитими дітьми – була і залишається вагомою складовою навчального процесу і у новому навчальному році.

– Справжнім іспитом на відповідальність і професіоналізм не лише для учнів, але й для педагогів, стає зовнішнє незалежне оцінювання, яке є перепусткою до вступу у вузи. Чи задоволені ви його результатами?

– Результати ЗНО наших випускників – головний показник роботи всієї педагогічної команди міста. Ніхто не стане заперечувати, що наші школярі відрізняються наполегливістю, навіть упертістю, в осягненні наук, а педагоги – високою професійністю. Тому високі результати  випускників у зовнішньому незалежному оцінюванню є закономірними. В цьому році за рейтингом територій по ЗНО-2012 Сєвєродонецьк посів почесне перше місце.

Так, виходячи з результатів ЗНО, українську мову та літературу найкраще викладають в колегіумі (директор Ліна Михайлівна Міхно, вчителі  Тамара Вікторівна Бєсєда, Лариса Валеріївна Желобицька, Лідія Володимирівна Чмихало, Оксана Павлівна Суворова), математику – у ліцеї (директор Олена Анатоліївна Скурідіна, вчитель Ганна Іванівна Чмирьова, історію – у  школі №11 (директор Надія Вікторівна Мурзенко, вчитель  Ірина Євгенівна Дроботова). Маємо надію, що вищі заклади освіти держави отримали у якості студентів хороше поповнення сєвєродончан, а майбутні роботодавці – гарних фахівців.

– І наостанок. Дуже скоро наступить свято першого дзвоника, свято тих хто починає, та тих, хто продовжує свій шлях до знань. Чи готові школи міста до зустрічі з дітлахами?

– Користуючись нагодою, хочу висловити щиру подяку міській владі, особисто міському голові Валентину Васильйовичу Казакову, батьківській громадськості, педагогічним, технічним працівникам усіх закладів за надану допомогу у створенні належних умов для навчання юних сєвєродончан у новому навчальному році.

Заклади відділу освіти вперше з моменту існування отримали можливість замінити старі вікна на нові. Враховуючи грант у розмірі 500 тис. гривень, міський бюджет виділив нам ще більше 1,6  млн. гривень для виконання відповідних робіт. А два роки тому ми могли про це лише мріяти.

За ініціативи виконавчого комітету відділ освіти та спеці­алісти міських служб здійснили аудит усіх комунікацій закладів освіти, відслідкували стан покрівель, павільйонів тощо. За його результатами були виділені кошти для ремонту покрівель у двох школах (майже 480 тис. гривень), поточного ремонту санвузлів у дитсадках та школах (майже 200 тис. гривень). Виконано капітальний ремонт павільйонів у дитсадку №10. Вперше за останні п’ять років виділено понад 100 тис. гривень для видалення сухостою та омолодження зелених насаджень, що знаходяться на території закладів освіти.

Крім того, близько 140 тис. гривень спрямовано на підготовку котельних шкіл №7 та 19 до роботи в осінньо-зимовий період, тепловипробування шости бойлерів загальноосвітніх шкіл, промивку мереж опалення дитсадка №14 та школи №13. А дитячі садки №14, 41, школи №10 та 16 вперше за останні роки отримали нове асфальтове покриття.

Я можу констатувати, що більшість закладів освіти міста у минулому навчальному році не занепадали, а мали змогу відновлюватися у матеріально-технічному плані.

Також я задоволений тим, що професійний рівень наших освітян постійно підвищується. Збільшується кількість педагогічних працівників міста, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (за минулий рік цей показник склав 94%). З урахуванням результатів атестації 2012 року 60% педпрацівників шкіл та дошкільних навчальних закладів мають першу та вищу кваліфікаційні категорії.

То ж хочу побажати вчителям міста, щоб новий навчальний рік і освітянська нива були щедрими на сходи, а в усіх починаннях  супутниками освітян та учнів ставали успіх і удача!

 

 

Підготувала Світлана Григор’єва, Sed-rada

Последние комментарии