Духовий оркестр Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості – справжня гордість

Якось головний військовий диригент Росії Валерій Халілов сказав, що мріє повернути духову музику у повсякденне буття міст, бо коли «типово міська людина, яка не уявляє свого життя без гарячої води і телевізора та неначе прилипла, присохла до цього комфорту, несподівано чує звуки духового оркестру, вона занурюється в інший світ і… відтає. Вона думає про любов, про дітей, про батьківщину, про Бога. Духовий оркестр просто не може грати погану музику! Навіть, якщо музиканти невправно грають, навіть, коли деякі звуки передані невірно — музика зачаровує». І тим більше вона торкається душі, коли грає такий злагоджений колектив, як зразковий духовий оркестр Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості – справжня гордість не лише ЦДЮТ, а й міста також.

Колективу майже півстоліття. Ще у 1964 року у Палаці піонерів та школярів ім. А. Гайдара (правонаступником якого є СМ ЦДЮТ) було відкрито духовий оркестр під керівництвом колишнього військового диригента Олексія Семенова. Саме до цього педагога у шкільні роки прийшов і нинішній керівник оркестру Юрій Головін. Прийшов, щоб назавжди закохатися у духову музику, вступити до Сєвєродонецького музичного училища ім. С.С. Прокоф’єва, потім до вищого навчального закладу у Харкові, і вже під час навчання у ньому продовжити справу наставника. Майже 30 років (з 1982-го) Юрій Головін відшукує таланти, допомагає новеньким влитися у творчий колектив, за що має шану від колег та батьків, а діти тягнуться до нього, як до щирої людини, яка розуміє їх, цінує кожного окремо і всіх разом. 

Сьогодні в духовому оркестрі СМ ЦДЮТ 46 юних музикантів віком від 9 до 16 років. Це стабільний, працездатний колектив, в якому старші піклуються про молодших, де діти навчаються грати в дуетах, тріо, квартетах, квінтетах. Вихованці оркестру знають стан строю свого інструменту, грають складні музичні твори. Професійне і злагоджене звучання груп оркестру і колективу в цілому досягається системою роботи, оркестровою дисципліною і продуктивним репетиційним процесом, який поєднує в собі різноманітні вправи, пояснення і показ педагога, бесіди, прослуховування, перегляд відеоматеріалів. Вимогливість та вольова врівноваженість Юрія Миколайовича, його працелюбність, інтерес до пізнання нового, доброзичливе ставлення до учнів та заглибленість у внутрішній світ дитини дають свої результати. У 1998 році у житті духового оркестру відбувається знакова подія: Міністерство освіти і науки України присвоює йому почесне звання «Зразковий художній колектив». Потому двічі – у 2002 та 2007 роках – колектив успішно підтверджує це звання.

Орієнтованість на професійне виконання творів у оркестрі, в якому діти навчаються по 5-8 років поспіль, має своє продовження у долях його учасників: чимало вихованців Ю.М. Головіна обирають своїм життєвим шляхом музику. Ось і зараз у Сєвєродонецькому обласному музичному училищі ім. С.С. Прокоф’єва навчаються кілька вихованців колективу. А численних нагород зразкового духового оркестру СМ ЦДЮТ годі й перерахувати. Чотири рази (2007 – 2011 роки) колектив ставав переможцем міського фестивалю «Діти – майбутнє України!», такого ж успіху досяг у 2009 році й ансамбль мідних духових інструментів, а за рік потому – квінтет мідних духових інструментів.

Та й поза фестивалем життя вихованців оркестру досить насичене. У межах освітньо-культурної програми міста зразковий духовий оркестр веде активну концертну діяльність: тематичні вечори, збірні та персональні концертні програми, творчі зустрічі, постійна робота в рамках «Вітальні мистецтв» СМ ЦДЮТ, участь у міській естафеті «Дружба» та урочистих міських заходах – таких, як святкування Дня міста, Дня визволення селища Лисхісбуд від німецько-фашистських загарбників, Дня Незалежності, Дня Перемоги, Дня музики, 8-го Березня тощо. 
Серед учасників оркестру чимало зірочок, зокрема: лауреати І Міжнародного конкурсу виконавців на мідних духових та ударних інструментах ім. Степана Ганича (м. Львів, 2007 рік) Владислав Спиридоненко, Олег Антоха, Денис Головін – перша премія, Артем Попруга – друга премія; Влад та Олег є ще й лауреатами VII Міжнародного дитячого музичного конкурсу-фестивалю «Золоті зернята України» (м. Київ, 2009 рік) – перша та друга премії відповідно. 
Чимало нагород і у самого керівника колективу, фундаментальною тріадою життя якого стали «Дитина – музика – любов». «На жаль, у сьогоденні бракує тих зернят щирості, завдяки яким з’являються тендітні паростки довіри, завдяки яким кожен з нас отримує уявлення про головне – безумовну любов, про найцінніше – чуйне серце, про найважливіше – світлу душу», – це лише один з роздумів, що належить Юрію Головіну, який за допомогою духової музики спонукає дітей замислитися над головним питанням життя: «Чого ми прагнемо? Заради кого і задля чого живемо?».

sed-rada

Последние комментарии