Міжнародний день театру в Сєвєродонецьку

Вже втретє юнь Сєвєродонецька відзначила Міжнародний день театру міським оглядом-конкурсом театральних колективів та читців навчально-виховних закладів «Театральний проспект». Програма свята (а саме це слово найдоцільніше вжити, характеризуючи атмосферу заходу) надавала глядачеві право вибору.

У актовій залі СЗШ №16 молодшим школярам запропонували три лялькові вистави. Їх підготували гуртківці шкіл №6, 11 та 16. Ще одну лялькову виставу у власних стінах показував театральний гурток СЗШ №12. Про що йшлося у тих казках? З огляду на вік самих акторів і їх глядачів – учнів молодших класів, – звичайно ж, про дружбу, допомогу один одному, доброзичливе ставлення до себе та навколишнього світу. 

На сцені ж СЗШ №20, крім господарів, свою акторську майстерність демонстрували школярі драматичних гуртків СЗШ №1 та 16 (середній шкільний вік). Всі три історії – про ріпку, трьох поросят та капризну юну королеву з «Дванадцяти місяців» були інтерпретовані з урахуванням реалій сьогодення. І глядачі прийняли ці версії, нагородивши дружними оплесками всі три колективи. А хлопчину на ім’я Олексій Курило з СЗШ №16, який за режисерським задумом вдало крутив м’яча у виставі, навіть запросили повторити цей трюк по її закінченні. Радості дітлахам додали й ігри, які запропонувала завідувачка художнім відділом СМ ЦДЮТ Інна Леонідівна Жорнік, та пісня дитячо-юнацького колективу «Усмішка» того ж таки СМ ЦДЮТ.
По обіді вже у стінах міського Центру дитячої та юнацької творчості визначали кращих читців. Тут лунали поетичні рядки про непросту долю дітлахів з дитбудинку, про невдалу моду на сивину, про святість Перемоги. Було й чимало гуморесок Павла Глазового та творів Остапа Вишні. 

Журі ж, яке працювало кількома командами (у них об’єдналися актори міського театру драми та керівники провідних аматорських театральних колективів міста), виголосило свій вердикт. Кращим серед лялькових театрів визнано «Теремок» СЗШ №6 – керівник Любов Василівна Носачова. Серед драматичних колективів перемогу виборов «Казковий світ» СЗШ №1 – керівник Олена Миколаївна Колпакова. Щодо читців, то місця розподілилися таким чином. У молодшій віковій категорії (до 10 років) найбільше вразили членів журі учениця СЗШ №6 Дар’я Задорожня та вихованка театрального колективу «ТЕАТР-LAND» СМ ЦДЮТ Анастасія Єсаулова. У середній віковій категорії (до 13 років) найвдалішими виявилися виступи Валерії Гулєватої (СЗШ №13), Антона Савченка («ТЕАТР-LAND») та Катерини Карпової (ССШ №17 – «ТЕАТР-LAND»). У старшій віковій категорії (до 17 років) лідерами стали Ксенія Пономаренко (СЗШ №16) та Андрій Табаченко (ССШ №17).

На завершення свята театральний колектив «ТЕАТР-LAND» (керівник Оксана Олексіївна Кіян) запропонував глядачам, серед яких були не лише діти, педагоги, а й батьки школярів, свою експериментальну роботу «Випадок в учительській».

Переглянувши її, головний спеціаліст відділу освіти Наталія Вікторівна Гаввіна звернулася до юних акторів та читців з такими словами: «На нашому «Театральному проспекті» багато світла та доволі цікаво, бо у Сєвєродонецьку багато творчості, у тому числі – й дитячої. Отже маємо всі підстави сподіватися, що когось із героїв цього дня вже за кілька тижнів побачимо на заключному гала-концерті міського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Діти – майбутнє України!». 

sed-rada

Последние комментарии