Луганський центр професійно-технічного навчання Державної служби зайнятості долає труднощі, окреслює перспективи

Сучасний ринок праці потребує максимальної готовності випускників професійно-технічних навчальних закладів до повноцінної професійної діяльності на конкретному виробництві. Сьогодні роботодавець вже не бажає довчати випускника у себе на підприємстві.

ДНЗ «Луганський центр ПТО ДСЗ» (далі – ЦПТО ДСЗ), який восени 2014 року змінив місце знаходження з Луганська на Сєвєродонецьк, головною метою у своїй роботі бачить якісну підготовку та перепідготовку кадрів із числа безробітних за робочими професіями.

До отримання ліцензії для надання освітніх послуг на навчальній базі м.Сєвєродонецька навчальний заклад проводив курси цільового призначення. Право на здійснення професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації кадрів ДНЗ «Луганський центр ПТО ДСЗ» надано рішенням Акредитаційної комісії Міністерства освіти і науки України від 17.11.2015, протокол № 119.

Зараз професійне навчання безробітних у ЦПТО ДСЗ здійснюється за 4 ліцензованими професіями: «Продавець продовольчих товарів», «Продавець непродовольчих товарів», «Контролер - касир» та «Електрогазозварник», а також за різними курсами цільового призначення (КЦП), у тому числі за напрямками «Підприємець - початківець» та «Основи бізнес-планування».

З моменту отримання ліцензії на надання освітніх послуг у Сєвєродонецьку відкрито 8 навчальних груп за ліцензованими професіями, із загальною кількістю слухачів – 98 осіб. Закінчили навчання 4 групи. Виробничу практику слухачі проходили на передових торгівельних та машинобудівних підприємствах Лисичанська, Кремінної та Сєвєродонецька. Слухачі, які показали себе з найкращого боку за місцем практики, отримали від роботодавців запрошення для подальшого працевлаштування.

У ЦПТО ДСЗ за 9 місяців поточного року профнавчанням (включаючи КЦП) охоплено 1400 осіб.

Рівень працевлаштування після закінчення навчання службою зайнятості та самостійно дорівнює 95,5%.

У зв’язку з необхідністю поновлення своєї діяльності на новому місці, ЦПТО ДСЗ вимушений орендувати приміщення та створювати з нуля навчальну базу. Сьогодні для організації навчально - виховного процесу Центр має 11 навчальних кабінетів, 4 майстерні, 5 лабораторій.

На базі навчального закладу створений комп’ютерний клас на 15 робочих місць, обладнаний комп’ютерами та програмним забезпеченням. З’єднання їх в єдину мережу і підключення до мережі Internet забезпечують освітній процес на основі сучасних інформаційних технологій. Клас був подарований ПРООН та Урядом Японії у рамках міжнародної допомоги щодо відродження Донбасу.

Основні переваги ЦПТО ДСЗ у зрівнянні з іншими навчальними закладами – стислі терміни навчання; врахування при організації навчального процесу особливостей дорослого населення; для безробітних осіб – навчання на безоплатній основі, у тому числі для іногородніх слухачів – оплата проживання під час навчання і проїзду до місця навчання та у зворотному напрямі за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Навчальний заклад не зупиняється на досягнутому, позначає перспективи свого подальшого розвитку. Розпочата робота щодо ліцензування на 4 нові професії, які мають попит на регіональному ринку праці: штукатур, муляр, маляр, офісний службовець (бухгалтерія).

Центром планується оборудувати ще один комп’ютерний клас, укомплектувати його і вже існуючий клас комплексним програмним пакетом 1С БУХГАЛТЕРІЯ, який дозволить навчати нових фахівців сучасним технологіям на більш якісному рівні. Так само планується придбати мультимедійний проектор для розширення можливостей викладачів, а також IP – камеру.

Більш детальну інформацію про роботу ДНЗ «Луганський центр ПТО ДСЗ» Ви можете отримати на його сайті, у соціальній мережі «Facebook» або у міських та районних центрах зайнятості області.

 

О.Кладова, заступник начальника відділу організації профнавчання Луганського ОЦЗ

Последние комментарии