Луганська обласна служби зайнятості: гендерні аспекти працевлаштування

Кожне суспільство має свої гендерні стереотипи стосовно прав, обов'язків та норм поведінки чоловіка і жінки. Сьогодні людство вчиться врівноважувати чоловічі і жіночі якості в кожній особі.

Послуги служби зайнятості для населення та укомплектування підприємств, установ, організацій робочою силою надаються всім особам незалежно від ознаки раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

У Луганській області протягом останніх років служба зайнятості приділяє посилену увагу вирішенню проблем безробіття серед жінок, які сьогодні складають більше 51% зареєстрованого ринку праці та  проводить значну роботу по реалізації державної гендерної політики щодо сприяння зайнятості жінок:

-         надаються пропозиції підходящої роботи;

-         працевлаштування;

-         навчання новим професіям (спеціальностям);

-         перекваліфікація;

-         підвищення кваліфікації;

-         профорієнтаційні послуги;

-         оплачувані громадські роботи та роботи тимчасового характеру.

У 2016 році на обліку в службі зайнятості перебувало 13715 жінок, з яких працевлаштовані 3715 осіб.  Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці жінкам пропонується професійна підготовка, перепідготовка за професіями, які користуються попитом у роботодавців. Так, 937 жінок у минулому році були направлені на професійне навчання.

Значна увага приділяється інформаційній роботі з жінками: це і масові заходи – ярмарки вакансій; виїзні консультації на підприємства, де передбачається вивільнення; семінари і тренінги для жінок; індивідуальні профконсультації а також допомога жінкам в адаптації до вимог сучасного ринку праці, яка сприяє конкурентоспроможності жінки на ринку праці.

На базі міських та районних центрів зайнятості створені гендерні куточки та постійно проводиться робота з гендерної просвіти серед осіб, які перебувають на обліку в обласній службі зайнятості. Ця робота складається з проведення групових заходів (семінарів) із зазначеної тематики. Так, у минулому році всього було проведено 103 семінари з гендерних питань, в яких прийняли участь 1738 безробітних громадян. Також з метою сприяння саморозвитку та самореалізації жінок проводяться семінари «Жінка на ринку праці» (у 2016 році – 100 семінарів для 1472 осіб).

Також представник Луганської обласної служби зайнятості є членом Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми облдержадміністрації та бере участь у всіх засідання ради.

Последние комментарии