У Сватівському районі поступово відмовляються від опалення навчальних закладів газом на користь більш дешевих теплоносіїв - вугілля та дров.

Таким чином, каже влада, можливо заощадити близько третини нинішніх бюджетних видатків на ці потреби. Один із пілотних закладів, де такий економ-котел вже працює - це спортивно-оздоровчий комплекс із плавальним басейном, який споруджують у районному центрі. 


Колишню котельню номер п’ять, що обігрівала майже увесь центр Сватового, зараз не впізнати. За рік це буде великий спортивно-оздоровчий комплекс. Адміністративне приміщення закладу зараз виблискує свіжим ремонтом, у двох кімнатах для спортивних занять стоїть кілька тренажерів. На цей час підрядники підійшли до основної стадії робіт із формування чаші майбутнього басейну, а обриси головної гідрологічної споруди вже зараз можна побачити. На черзі, каже виконроб, заливання каркасу бетоном.

Анатолій Новиков, виконроб: “Начали изготовление опалубки, увязываем арматуру, ставим внутреннюю опалубку и заливка. Уже процесс к завершению идёт. Вопрос: Морозы вам не помешают? – Я думаю нет потому, что сейчас здание будем утеплять, поставим «пушки», обогрев и будем продолжать работать». 

Аби не зіпсувати ремонт, до адмінприміщення вже почали подавати тепло. Причому, каже голова райдержадміністрації, використовувати будуть енерогоефективний котел на твердому паливі. Спеціалісти твердять – якщо на вулиці температура триматиметься в межах комфортного «мінусу», однієї загрузки котла вистачить на п’ять діб для підтримання температури у будівлі. 

Володимир Мормуль, голова Сватівської райдержадміністрації: “Посмотрели как работает турецкий твёрдотопливный котёл. Давно хотели именно такой поставить как пример и как образец той котельной, которая должна прийти на смену всем газовым котельным в системе образования да и вообще в бюджетной сфере”. 

Керівник району запропонував присутнім представникам бізнесу подібні котли встановити у топочні навчальних закладів та створити комунальне підприємство із теплопостачання. Саме так можна відмовитись від опалення їх дорогим газом. Таким чином і бюджетні кошти заощаджуватимуться, і створене підприємство працюватиме з прибутком. Для прикладу, лише за минулий сезон районний відділ освіти перерахував за спожитий газ більше двох мільйонів гривень. Якщо ціна за гігакалорію буде меншою хоча б на третину, зазначав посадовець - це суттєва економія для бюджету. Пропозиція керівника району бізнесменів зацікавила. 

 

Источник lot.lg.ua

 #

И это в 21 веке? Мы

И это в 21 веке?
Мы постепенно возвращаемся в средневековье...

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии