Сергій Зарецький: «Без культури неможливо уявити Сєвєродонецьк!»

Сергій Зарецький: «Без культури неможливо уявити Сєвєродонецьк!»

Про підсумки роботи відділу культури Сєвєродонецької міської ради за 2016 рік, досягнення і плани на майбутнє розповів в.о. першого заступника міського голови Сергій ЗАРЕЦЬКИЙ.

Здобутки світу культури невід’ємні від світу людей. Чи здатна культура змінити виміри життя? Про це можна довго сперечатися. Але те, що вона впливає на буття людей, – аксіома. Культура сприяє людині у прагненні змін. Звичайно ж, на ліпше. Провідними тенденціями культури на сьогоднішній день є розкріпачення творчості, збагачення мистецького арсеналу, посилення новаторських тенденцій і водночас звернення до джерел національної традиції як до школи художнього мислення. Це все можна побачити у різнобарвному культурному житті нашого міста.

Сфера культури Сєвєродонецька включає 9 бюджетних закладів, а саме 4 комунальних початкових спеціалізованих мистецьких навчальних заклади (1 школу естетичного виховання, 2 музичні і 1 художню), комунальні заклади «Палац культури» (з 2 філіями у селищах Борівське та Сиротине) і «Бібліотечна система» (з 3 бібліотеками і 2 філіями). Значну роль у культурному житті міста відіграють і приватні театри, громадянські платформи, організації та творчі спілки.

Комунальний заклад «Сєвє­родонецький міський Палац культури» є справжньою прикрасою міста. На його  базі працює 21 колектив художньої самодіяльності: п’ять мають звання «народний», а два – «зразковий». У них займаються 859 учасників, у тому числі 585 дітей.

Нашому Сєвєродонецьку по­щастило. У ньому є такий чудовий комунальний заклад, як «Галерея мистецтв» – раніше  «Виставкова зала народної творчості». В  її експозиції – твори художників і майстрів декоративно-вжиткового мистецтва, живопис: пейзажі, натюрморти, портрети (масло, акварель, пастель, гуаш, батик), графіка (екслібриси), вироби народних майстрів (фарфор, дерево, глина, камінь, пісок, вовна). Саме цей заклад відвідують понад 20 тисяч мешканців міста та регіону на рік.

Дуже багато уваги приділяється й музичному вихованню дітей в комунальних позашкільних навчальних закладах «Сєвєродонецька дитяча музична школа №1» та «Сєвєродонецька дитяча музична школа №2», де надають початкову спеціальну мистецьку освіту у напрямку «музичне мистецтво». У дитячих музичних школах контингент складає 670 учнів.

Існує у Сєвєродонецьку й художня школа, де надають початкову спеціальну мистецьку освіту у напрямку «художнє мистецтво». Тут навчається 269 учнів.

Я вважаю, що у нашому місті є прекрасний фундамент для розвитку культурного життя. Унікальним можна вважати комунальний позашкільний навчальний заклад «Борівська дитяча школа мистецтв», де навчається 61 учень. У цій школі педагоги надають початкову спеціальну мистецьку освіту у напрямку музичне мистецтво та естетичне виховання.

Я впевнений, що бібліотеки Сєвєродонецька мають потужний потенціал для консолідації суспільства, спрямування його на дотримання європейських цінностей, інтеграцію України у європейське співтовариство, для підвищення якості життя, рівного доступу до інформації, знань і культурного надбання. У сєвєродонецьких бібліотеках зареєстровано більше 26 тисяч читачів.

На базі чотирьох шкіл естетичного виховання здобувають початкову мистецьку освіту близько 1000 учнів, що становить 10,93% від загальної кількості дітей шкільного віку, багато з них займають призові місця на різноманітних фестивалях та конкурсах виконавської майстерності.

За рік бібліотечними працівниками проводиться понад 500 масових заходів і майже 51 тисяча людей відвідала їх. Кількість книговидань у 2016 році складала 454750 примірників.

Зі свого боку, я усіляко сприяю підтримці творчих та обдарованих дітей. У 2016 році зменшено вартість плати за навчання на 50% дітям, які втратили годувальника, дітям батьків – військовослужбовців, співробітників ДСНС, що загинули при виконанні службових обов’язків, дітям, у сім’ях яких навчаються двоє і більше дітей. Користуються пільгами і діти, які навчаються на двох відділах або інструментах.

Таким чином, вивчення проблематики культурних закладів дало змогу створити більш сприятливі умови для подальшого  розвитку культури  в Сєвєродонецьку та стало першим кроком, завдяки якому ставлення до ції сфери змінилося кардинально. Вперше за 20 років придбані музичні інструменти для шкіл на суму більше ніж 159 тисяч гривень; на поповнення бібліотечного фонду витрачено 83 тисячі гривень. Дуже багато коштів у 2016 році було спрямовано на придбання комп’ютерної техніки – майже 191 тисяча гривень, проекторів та інтерактивних дошок – 176 тисяч гривень. Вдалося поліпшити умови в Сєвєродонецькій дитячій музичній школі №2, замінити віконні та дверні блоки. Ремонт склав  понад 492 тисячі гривень.

Багато уваги приділялося проведенню культурних заходів, присвячених урочистим датам, державним і традиційним народним святам. Для їх проведення витрачено більше одного мільйона гривень. Цього року ми плануємо підняти на найвищий щабель проведення загальноміських культурних заходів. У планах – продовжити оновлення матеріально-технічної бази закладів, створення сучасних умов для навчання та виховання підростаючого покоління. Варто зазначити, що фахівці відділу культури міської ради щоденно посилено працюють, щоб зробити життя і відпочинок сєвєродончан більш насиченим, цікавіщим та різноманітним.

Я вважаю, що культура – це один з найголовніших факторів у повноцінному розвитку людини. Тому робота у цьому напрямку потребує значних зусиль, знань та справжнього мистецького хисту. Хочу звернутися до жителів і гостей Сєвєродонецька:  «Приходьте в гуртки та секції, розвивайте свої здібності, навчайтеся новому і цікаво проводьте свій вільний час! Зі свого боку я зроблю все можливе, щоб вдосконалити, модернізувати і покращити умови для занять, дати вам кращі знання, щоб ви змогли всіляко розвивати свої таланти! Закликаю всіх містян разом працювати над поліпшенням культурного життя Сєвєродонецька! Адже без культури неможливо уявити наше рідне місто!

Последние комментарии