Опалення і гаряча вода: скоротити вдвічі потреби України в імпорті енергоносіїв… і рахунки

Опалення і гаряча вода: скоротити вдвічі потреби України в імпорті енергоносіїв… і рахунки

В той час як у Марокко триває кліматична конференція СОР22, звіт ПРООН вказує на неефективність у опаленні і постачанні гарячої води в українські оселі, підкреслюючи, що потенціал з енергозбереження п’яти областей, що споживають 41% енергоресурсів країни, складає 3,1 мільярдів доларів США – це майже половина вартості імпортованого Україною природного газу. Встановлення цілей, відстеження прогресу і ефективне запровадження відповідних норм є вирішальними для досягнення більшої енергоефективності.

Київ – Хочете затишно почуватися у своїх домівках і насолоджуватися теплим душем? Це не має коштувати вам і вашій громаді настільки дорого. У останньому звіті ПРООН пропонується комплексний аналіз енергоефективності в житловому секторі України, що складає 33% від загального енергоспоживання країни. У дослідженні підкреслюється, що опалення й гаряче водопостачання складають 80% енергоспоживання в житловому секторі України.

Минулого року спостерігалося зростання енергоефективності на 1,9% по всій Україні за винятком Запорізької області і міста Києва, що вочевидь пов’язане з підвищенням тарифів на газ та опалення для населення (56% і 40% відповідно). У звіті також зазначається, що Вінницька, Кіровоградська та Івано-Франківська області є найбільш енергоефективними областями України.

Однак споживання українськими оселями енергії на квадратний метр залишається вдвічі вищим за показники в ЄС. Підвищення енергоефективності до рівня ЄС могло б відчутно зменшити потребу в імпорті природного газу, водночас покращивши добробут домогосподарств і збереження довкілля.

Дніпропетровська, Харківська, Київська і Полтавська області та м. Київ, які споживають 41% енергоресурсів країни, можуть потенційно заощадити 54% енергії, що споживається по всій країні, завдяки розповсюдженню централізованого теплопостачання і великому населенню. Це складає майже половину імпортованого Україною природного газу вартістю 3,1 мільярдів доларів США за цінами 2014 р.

 «На сьогоднішній день енергозбереження є пріоритетом для України, яка є однією з найбільш енергозатратних економік у світі. Зважаючи на значну частку опалювального сектору в загальноукраїнському енергоспоживанні, важливо мати ретельно продумані й показові індикатори енергоефективності для впровадження і моніторингу урядових програм у цій сфері, для сприяння виконанню низки європейських директив, водночас долучаючись до глобальних зусиль по зменшенню кліматичних змін, що нині обговорюється в Марокко на кліматичній конференції СОР 22», – сказав Сергій Волков, Аналітик програми ПРООН з питань захисту довкілля.

Щоб розробити дієву політику в сфері енергоефективності, у звіті рекомендовано проаналізувати існуючі можливості енергозбереження, встановити цілі з енергоефективності і регулярно відстежувати досягнутий прогрес, а також посилювати заходи по контролю за недотриманням норм.  

«Потенціал з енергозбереження у житловому секторі може створити справжнє диво для енергетичної незалежності України, яка сьогодні покладається на імпортні енергоносії на понад 50% у своєму енергопостачанні», – підсумував Сергій Волков.

ЗАВАНТАЖИТИ ЗВІТ

Последние комментарии