ПРООН: відновлення після конфлікту в Україні потребує довготермінових зусиль

Щоб допомогти громадам, що постраждали від конфлікту, відновитися після насильства на сході України, їм потрібна тривала підтримка, сказала Помічник Генерального Секретаря ООН і Директор Регіонального Бюро ПРООН по країнам Європи та СНД, завершуючи свій чотириденний візит до країни.

«Народ – це основне джерело активності й поступального розвитку. Як внутрішньо переміщені особи, так і приймаючі громади щодня доводять, що відновлення після кризи можливе», – сказала вона, перебуваючи у столиці. Конфлікт уразив 3,7 мільйонів громадян, дестабілізував цілі громади і спричинив колосальний тиск на державні установи.

Під час своєї поїздки пані Султаноглу зустрілася з чільними посадовцями та інституціями, щоб обговорити проблеми на шляху розвитку України, починаючи від заходів по відновленню і закінчуючи довготерміновими реформами у сфері врядування і кроками задля впровадження екологічніших підходів у економіці.

У Східній Україні після зустрічі з Головою Донецької обласної державної адміністрації Павлом Жебрівським, на якій обговорили, як краще допомогти у відбудові районів Східної України, що постраждали від конфлікту, вона відвідала металургійний завод і Донецьку торгово-промислову палату, що були перенесені до Краматорська, а також курси іноземних мов, відкриті колишньою вчителькою англійської мови після її виїзду із зони конфлікту.

Вона також відвідала щойно відремонтовану насосну станцію у Семенівці, яка тепер забезпечує водопровідною водою 3,5 мільйонів людей по обидві боки лінії розмежування, і Центр сімейної підтримки у Святогірську, де ВПО допомагають повернутися до нормального життя і знайти постійне житло, куди можна переїхати із центрів тимчасового розміщення.

«Люди прагнуть пройти професійну підготовку, дізнатися про можливості працевлаштування і скористатися послугами медичної та освітньої інфраструктури. Вони також зацікавлені брати участь у прийнятті рішень на місцевому рівні щодо першочергових потреб і визначення підходів, які служитимуть місцевим громадам, за умови що вони матимуть таку можливість», – зазначила пані Султаноглу.

Завдяки підтримці ключових донорів, ПРООН продовжує збільшувати обсяги допомоги на сході країни задля відбудови базової інфраструктури, відновлення довіри між громадами і владою, підвищення рівня надання комунальних послуг і сприяння соціальному єднанню.

Перебуваючи у Києві, Джихан Султаноглу зустрілася з Віце-прем’єр-міністром Павлом Розенком, Віце-прем’єр-міністром Володимиром Кістіоном, Віце-прем’єр-міністром, Міністром регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадієм Зубком, Міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишом, в.о. Міністра охорони здоров’я Уляною Супрун і Заступником Міністра закордонних справ Сергієм Кислицею.

Головними темами, що обговорювалися, були процеси реформування, реалізація Цілей сталого розвитку і вироблення середньотермінового плану роботи ООН в Україні.

Децентралізація врядування і повноваження приймати рішення є ключовими умовами для того, аби органи влади, що працюють на територіях, безпосередньо постраждалих від конфлікту, могли розробляти програми і стратегії, які б краще відповідали місцевим потребам і викликам на місцях.

Насамкінець, пані Султаноглу побувала у Національному еколого-натуралістичному центрі учнівський молоді – освітньому закладі, що спеціалізується на позашкільних заходах для дітей, що стосуються екології, біології, сільського господарства і здорового способу життя –  іурочисто презентувала три бойлери, які працюють на біомасі, що демонструє  зусилля України по скороченню вуглецевих викидів, покращенню енергоефективності у різних галузях виробництва і ширшому використанню відновлювальної енергії.

«ПРООН і надалі підтримуватиме проекти по відновленню інфраструктури, відновленню джерел життєзабезпечення і сприянню соціальному єднанню, щоб допомогти людям і громадам встати на ноги і відстояти повну реалізацію їхніх прав. Сьогодні як ніколи важливо мобілізувати усі наявні ресурси, щоб зробити це можливим», – підсумувала пані Султаноглу.

Последние комментарии