Посилення відповідальність керівників за корупційні дії їх підлеглих

Посилення відповідальність керівників за корупційні дії їх підлеглих

Як повідомили у прес-службі Державної фіскальної служби України у ДФС кардинально змінено підходи до боротьби з корупційними проявами серед працівників служби. На сьогодні робота підрозділів внутрішньої безпеки спрямована, перш за все, на досягнення конкретного результату – притягнення винних у вчиненні корупційних діянь до відповідальності та відшкодування завданих державі збитків. Про це розповів заступник начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС Сергій Мартинов в ефірі радіо Ера.

За його словами, для комплексної системи запобігання корупції в фіскальній службі запроваджено Антикорупційну програму на 2015 – 2017 роки, яка є першою подібною програмою прийнятою в Україні.

«Жодний правоохоронний орган не розробляв, не приймав та не реалізовував такої програми. При її розробці ми використовували найкращий міжнародний досвід. Це – результат співпраці практичних підрозділів внутрішньої безпеки та наукових підрозділів інституту фінансового права», – зазначив Сергій Мартинов.

Антикорупційна програма, як пояснив посадовець, спрямована на залучення всього складу фіскальної служби до боротьби з корупцією. Тобто кожний керівник структурного підрозділу повинен вести антикорупційну  роботу серед своїх працівників, аналізувати ризики та розробляти заходи щодо їх усунення. При цьому однією з новацій є запровадження обов’язкової процедури проведення внутрішніх розслідувань не лише по тих особах, які притягнуті до кримінальної відповідальності або знаходяться під слідством, а й стосовно їх керівників та всього службового оточення.

«Раніше ми працювали лише по особі, яку затримано. Сьогодні ж перевіряємо діяльність і керівника, й інших працівників для того, щоб з’ясувати, хто ще міг бути  причетним до злочину або міг йому сприяти. Відповідальність за недопущення корупційних проявів  покладається саме на керівника підрозділу», – підкреслив Сергій Мартинов.

Він також розповів, що 91 відсоток всіх корупційних злочинів у фіскальній службі виявляється саме працівниками підрозділів внутрішньої безпеки. Однак  цей показник планується підвищити до 95 відс. Найбільш поширеним злочином, який фіксують в ДФС, є отримання хабара. За останні два роки було виявлено 130 випадків хабарництва та 350 – зловживання владою та службовим становищем. При цьому останні злочини Сергій Мартинов вважає більш суспільно небезпечними, оскільки завдають значної шкоди державному бюджету.

Фіксують в ДФС цього року і зростання випадків повідомлення співробітниками фіскальної служби про спроби підкупу.

«У нашому суспільстві ще не сформовано негативного ставлення до пропонування хабара, це, на жаль, є традиційним. І дуже позитивним є той факт, що наші працівники повідомляють про такі спроби та допомагають їх документувати. Було зафіксовано кілька таких спроб на митниці, пропонувалися кошти й працівникам податкової міліції. Зазначу, що у минулому році таких випадків не було», – сказав Сергій Мартинов.

Одними з важливих чинників боротьби з корупційними проявами та своєрідними  профілактичними заходами посадовець назвав підвищення рівня заробітної плати працівників ДФС та автоматизацію процесів, які усунуть «людський фактор». Одним з таких прикладів він назвав запровадження «Єдиного вікна» на митницях, що, по-перше, має спростити процедури митного оформлення  і, по-друге,  значно скоротить можливості для зловживань і вчинення корупції.

 

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии