Вітчизняні напрацювання в напрямі електронізації митних сервісів отримали схвальні відгуки міжнародних експертів

Як повідомили у прес-службі Державної фіскальної служби України вітчизняні напрацювання з автоматизованих систем, у т.ч. для оцінки ризиків АСАУР, не раз отримували схвальні відгуки від іноземних колег та міжнародних експертів. Про це йшла мова під час зустрічі Голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова з Генеральним Директором Генерального Директорату з оподаткування та митного союзу Європейської комісії Стівеном Квестом. Зустріч відбулась у рамках роботи 127-128 сесії Ради митного співробітництва Всесвітньої митної організації (World Customs Organization), яка проходила у м. Брюссель, Королівство Бельгія.

«Ми вивчаємо і міжнародний досвід з метою вдосконалення та розвитку своїх систем. Так, вже перебувають на заключних етапах заходи щодо розгортання в Україні Системи націлювання по вантажах Всесвітньої митної організації, що дозволить автоматизувати аналіз ризиків по контейнерних переміщеннях на основі попередньої інформації про очікувані товари. Також перспективним напрямом подальшого удосконалення АСАУР є створення таргетинг-центрів (тобто аналітичних центрів для націлювання контролю по найбільш ризикових операціях) за прикладами країн ЄС, США, Канади та інших», - зазначив Голова ДФС Роман Насіров.

Під час роботи сесій Ради митного співробітництва Всесвітньої митної організації також  розглядалися питання «Цифрової митниці» - електронізації митних сервісів, зокрема, створення автоматичної системи митного оформлення, «Єдиного Вікна», впровадження електронного обміну інформацією, веб-сайтів для передачі інформації у відкритому доступі та використання гаджетів. 

Крім того, імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і започаткування Зони вільної торгівлі передбачають обмін попередньою інформацією та приєднання України до спільної транзитної системи (NCTS).

Сьогодні Всесвітня митна організація (ВМО)  є визнаним у світі центром митної експертизи та відіграє важливу роль в обговоренні, розвитку митної справи й митного законодавства. Головною метою ВМО є підвищення ефективності роботи митних служб країн-членів організації шляхом зміцнення національної безпеки, збільшення надходження податків та ведення статистики зовнішньої торгівлі.

Всесвітня митна організація є міжурядовою міжнародною організацією, до складу якої входить 180 митних адміністрацій світу, що регулюють понад 98% світової торгівлі. Україна є повноправним членом ВМО з 10 листопада 1992 року.

 

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии