Вживання наркотиків – шлях до в’язниці

Нажаль, однією з основних, досі невиліковних хвороб сучасного суспільства є вживання окремими громадянами наркотичних засобів та психотропних речовин.

Вживання наркотиків рано чи пізно призводить до страшних наслідків в плані погіршення здоров’я і навіть смерті особи, яка страждає на наркоманію.Разом з тим слід розглянути і кримінально-правовий аспект даної проблеми.

Особам, які займаються збутом наркотичних засобів та психотропних речовин, чудово відомі деталі притягнення до кримінальної відповідальності за незаконний обіг наркотиків, їм дана стаття не відкриє нічого нового, тому на них дана інформація і не орієнтована, рано чи пізно діяльність таких осіб буде викрита правоохоронцями та вони понесуть відповідне покарання.

Проте є шанс «відкрити очі» особам, які вживають та зберігають наркотичні засоби та психотропні речовини. В наш час вживання наркотиків популяризується через екрани телевізорів, твори співаків, в середовищі субкультур, при цьому майже ніколи не зображується негативний бік даного явища: страждання близьких осіб наркоманів, жахливі муки через численні хвороби (наприклад: випадання зубів та процеси гниття людини заживо), злидні. Вживання наркотиків малюється необхідним атрибутом життя хлопців та дівчат, яких виставляють героями свого часу,  хоча насправді люди, які страждають на наркоманію не на екранах телевізора чи в навушниках mp3-плеєра є слабкими людьми, які самі потребують допомоги, а іноді являються загрозою для оточуючих.    

Якщо людина взяла до рук наркотики, то лава підсудних в залі Сєвєродонецького міського суду – це лише справа часу. Молоді люди, які ще вчора з виглядом злочинців-авторитетів вихвалялися перед однолітками фактом вживання наркотиків, а можливо і своїм прикладом сприяли до втягнення своїх друзів в це «ярмо», постають перед судом у наляканому та схвильованому вигляді, досить часто в сльозах та під суворим поглядами батьків, які згорають від сорому. Особи зрілого віку, в залі суду згадують про дітей на їх утриманні та батьків – пенсіонерів, клопочучи перед судом жорстоко їх не карати, хоча до цього часу наркомани більшість свого часу приділяли далеко не сім’ям.

Кримінальна відповідальність за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів та психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту передбачена статтею 309 Кримінального кодексу України. Частина 1 даної статті застосовується до осіб, які притягуються за вказані діяння вперше, і передбачає, серед інших, покарання у виді позбавлення волі строком до трьох років. Повторне притягнення особи за вказані діяння, або якщо предметом таких дій будуть наркотичні засоби у великих розмірах, буде кваліфіковано за частиною 2 статті 309, яка передбачає покарання у виді позбавлення волі строком від двох до п’яти років. Якщо ж предметом злочинних дій будуть наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах, зловмиснику за частиною 3 статті 309 може бути призначене покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

При цьому частина 4 статті 309 Кримінального кодексу України передбачає, що особа, яка добровільно звернулась до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені частиною 1 даної статті.

Слід також зауважити, що вживання наркотиків є передумовою і до вчинення інших злочинів: крадіжок, грабежів та розбоїв – з метою заволодіння засобами, необхідними для придбання нової дози наркотику, хуліганства та нанесень тілесних ушкоджень або навіть вбивств – що вчиняються в стані наркотичного сп’яніння, та інше.

Наразі різноманітними державними установами та громадськими організаціями, благодійними фондами впроваджуються в життя маса програм по боротьбі із наркоманією, існують реабілітаційні центри, після проходження курсу лікування в яких, колишні наркомани повертаються до нормального життя, інформацію про дані центри та організації легко можна знайти в мережі Інтернет або звернувшись до закладів охорони здоров’я.

Тож, навіть, якщо ви, або ваші близькі зіткнулися з проблемою наркоманії, завжди є вихід з даної ситуації, головне робити правильний вибір до того, як життя буде покалічене через смертельно небезпечну звичку.

 

Я. Горбатенко, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури юрист 3 класу

Последние комментарии