Легалізація заробітної плати

Легалізація заробітної плати

Спеціалізована державна податкова інспекція з обслуговування великих платників у м. Луганську МГУ ДФС нагадує, що легалізація заробітної плати – це одне із першочергових завдань, що постає перед державою у роботі по боротьбі із тіньовою економікою.

На сьогоднішній день актуальною темою є боротьба з  виплатою заробітної плати у «конвертах». Відповідно до норм діючого законодавства пенсія та соціальні гарантії громадян залежать від отриманих ними доходів та суми сплаченого єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду України, стажу з усіх місць роботи, а також інших відомостей, необхідних для призначення пенсії та соціальних виплат.

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують. Нагадаємо, що мінімальна заробітна плата встановлюється на національному рівні. Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України не рідше одного разу на рік законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків i зборів є грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальності.

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним. Нормами Кодексу законів про працю встановлено, що у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору до роботодавців застосовується штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Тобто, з вересня 2015 року - 41340 гривень.

Кожен найманий працівник має право вимагати від роботодавців виплати гідної та легальної заробітної плати відповідно до законодавства. Кожна гривня податку із заробітної плати, що надійде до бюджету, впливає на забезпечення пенсії у майбутньому.

Тому звертаємось до керівників підприємств: легалізація заробітної плати – це надійний засіб залучення висококваліфікованих, порядних, не байдужих до майбутнього країни людей та ефективний спосіб боротьби із конкуренцією на ринку праці.

Працівники СДПІ продовжують роботу у напрямку легалізації заробітної плати. Постійно звертається увага керівників підприємств, установ, організацій на обов`язкове оформлення трудових відносин із найманими працівниками, на  недопущення виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень.

СДПІ з ОВП у м. Луганську  закликає громадян і працедавців не порушувати  законодавство та відмовитись від зарплат в «конвертах».

 

Відділ комунікацій ДПІ з обслуговування великих платників у м. Луганську МГУ ДФС

Последние комментарии