Різдвяні свята в Сєвєродонецьку

Різдвяні свята в Сєвєродонецьку

Цьогорічні різдвяні свята надовго запам'ятаються сєвєродончанам! ГО "Відродженя сходу" ініціювала одночасно декілька акцій, щоби привітати військових, мешканців Сєвєродонецька і переселенців.

В рамках акції "З колядою йдемо!" (музичний керівник Л. Скрипник, худ. керівник Г.Дубинська) було підготовлено дві творчі групи, які 6 січня вітали колядками військових і мешканців Сєвєродонецька в межах міста. Колядники завітали в Обласну державну адміністрацію, в міський відділ освіти, в інститут ЛІПО, а також привітали військових у військкоматі. Приєдналися до привітань і учасники скаутської організації "Пласт", які передавали Віфліємський вогонь миру.

Не оминули на передодні святвечора колядники і блокпости, розташовані неподалік від Сєвєродонецька. Тільки туди вже поїхали без дітей, з Різдвяним вертепом дорослою творчою групою. Активісти громадської організації «Відродження сходу» та представники міського осередку всеукраїнської організації «Пласт» відвідали з різдвяними привітаннями наших захисників і принесли їм благу вість про народження Спасителя миру. Розважили хлопців виступи персонажів різдвяного вертепу: кози, чорта, циганки, а традиційні українські колядки «Добрий вечір тобі пане господарю», «Нова радість стала», "Бог ся рождає" подарували відчуття наближення великого, світлого свята, яке наші мужні військові, на жаль, змушені зустрічати не в родинному колі, а на бойових постах. Неочікуваним подарунком для військових стала частка Віфлеємського вогню миру, який привезли представники «Пласту». Цей вогонь – є символом миру, злагоди, любові до людей і світу, також цей промінчик – це символ солідарності з всіма, хто є далеко, символ душевного спокою та тепла. Його історія починається у ХІІ столітті, коли лицар-хрестоносець привіз це світло з Віфлеєму у дар для своєї родини та близьких, як символ найбільшого добра. Своєрідними «дарами волхвів» стали подарунки від волонтерів, різдвяна кутя, домашні смаколики, а також дитячі саморобки, зроблені учнями сєверодонецьких шкіл в рамках акції "Привітай солдата з Новим Роком і різдвом!"

7 січня на площі Перемоги для сєвєродончан і переселенців відбувся Різдвяний флешмоб, організований активістами ГО "Відродження сходу". Таке свято в Сєвєродонецьку було вперше! Не зважаючи на лютий мороз, охочих подивитися Різдвяний вертеп і разом поспівати українські колядки знайшлося чимало! Навіть із сусіднього Лисичанська приїхали на свято переселенці з Луганська! Адже українські народні традиції несуть в собі дивовижну силу любові і єднання нашої країни і зараз, як ніколи, потребують відродження на сході України. За декілька годин до заходу від представників ОДА надійшла несподівана пропозиція про можливість запросити на флешмоб колядників з Івано-Франківська, що були запрошені в Лисичанськ і того ж дня вже привітали лисичан, на яку організатори флешмобу з радістю пристали. Отже, глядачам було представлено два цікавих вертепа, всі разом співали колядки й славили Христа. Кульмінацією заходу стало розгортання плакатів з окупованими містами й нагадування, що Луганщина - це Україна! Учасники дружно скандували:"Луганськ - це Україна!", "Алчевськ - це Україна!", "Антрацит - це Україна!", і так перелічили всі окуповані міста. Потім разом заспівали Гімн України, і це було дуже зворушливо, адже співали разом жителі східної і західної України!

Море вражень і позитивних емоцій отримали учасники флешмобу, як глядачі, так і організатори! Ось як описує цю подію одна з учасниць ГО "Відродження сходу".

"Передріздвяний і сьогоднішній день пронеслись як одна мить. Коли б мені хтось сказав, ще рік тому, що я буду співати різдвяні колядки для незнайомих і в водночас дорогих для мене людей, я б не повірила. Але так сталося. Разом з друзями із "Відродження сходу" та дівчатками із музичної школи співали на запрошення деяких міських та обласних установ для сєвєродончан та переселенців, а потім у військкоматі та на блок-постах (вже без діточок) і сьогодні на Різдвяному флешмобі. Вражень море - і від сліз вдячності переселенців і від добрих посмішок наших сміливих військових, і від відчуття єднання із друзями сєвєродончанами. Було дуже приємно, що, незважаючи на мороз -20С, на площі під ялинкою зібралися добрі люди. На морозі з’ясувалося, що мегафон наш холоду не витримав.Та нічого. Усі стали кучніше один до одного і ближче до колядників, від морозу підтанцьовували.

Бажаючім підспівувати ми роздавали листівочки із текстами колядок. А потім співали усі разом колядки, авторські вірші про Путіна читав Чорт, для кози Дерези викликали лікаря, циганка нагадала усім найкращої долі. Приємним сюрпризом стали колядки від гостей із Івано-франківська.

Сподіваюсь, що усім присутнім сподобався вертеп. Особисто мені - дуже. Ми стояли впритул один до одного, так було краще чути і так було тепліше. Мороз підштовхував нас один до одного.І я знову відчула, що ми єдні, ми усі разом! І сєвєродончани, і переселенці з усієї Луганщини, і гості із Івано-Франківщини. Когось я вже довгий час знаю - це і учасники «Відодження сходу», і наші сміливі сєвєродонецькі волонтери для АТО, і активісти із Очищення, і представники із НЗС і Громада-ТВ, і сєвєродончани, і переселенці. На Флешмоб завітали і представники обласної та міської влади. А когось я бачила вперше і дуже рада цьому. До нас з чоловіком підійшов один дядечко і спитав: "А ви звідки приїхали? Хто ви?". Кажу: "Ми - сєвєродончани!". А в нього подив, каже: "Я і не знав, що в нас в місті такі люди є, давайте дружить!". Потім підходили паняночки і сказали, що вони мої віртуальні друзі у ФБ та ОК.

А потім було найзворушливіше. Розгорнули плакати із написами: "Луганськ - це Україна", "Антрацит - це Україна", "Свердловськ - це Україна", "Стаханов - це Україна", і далі усі окуповані міста Луганщини. У декого в очах я побачила сльози... Рідні, не горюйте! Вірю, що все буде добре! Вітаю усіх із Різдвом! Бажаю усім миру, щастя, злагоди, взаємоповаги і єднання для досягнення нашої спільної мети! І тоді все буде Україна!"
 

Олександра Данько,  Вікторія Нікольська, Жанна Тур

Последние комментарии