Громадські організації закликають владу до рішучих дій щодо виконання умов асоціації з ЄС

Україна недостатньо просунулася на шляху до виконання умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. За жодним із 11 критеріїв, визначених Євросоюзом, не досягнуто відчутного прогресу. За 4 критеріями зафіксовано певний прогрес, за 5 – мінімальний прогрес, а за 2 – жодного прогресу. Про це 18 червня заявили експерти провідних аналітичних центрів, які здійснюють моніторинг виконання Україною умов Європейського Союзу щодо підписання Угоди про асоціацію. Ініціативу підтримує Міжнародний фонд «Відрдоження».

Президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов звернув увагу на вкрай неоднозначні тенденції у сфері виборів. «Уряд розробив зміни до закону про вибори народних депутатів, але ці зміни є суперечливими й недостатніми. Очікуються перевибори по п’яти мажоритарних округах, але разом із тим кількох чинних народних депутатів позбавили мандатів рішеннями суду на вкрай сумнівних підставах. Не є прийнятним для демократичної практики й відкладення місцевих виборів у Києві», –зазначив експерт. «Серйозне занепокоєння викликає чинна редакція закону про всеукраїнський референдум, яка дозволяє зміну Конституції в неконституційний спосіб в обхід парламенту. Актуальним є і припинення політичних переслідувань», – наголосив він.

Зі свого боку, експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук відзначив суттєві позитиви від імплементації нового Кримінального процесуального кодексу, включно з започаткованою роботою системи безоплатної правової допомоги та національного превентивного механізму проти тортур. «Утім, успіхи тут ще не є стійкими, а безоплатна правова допомога та національний превентивний механізм є критично недофінансованими державою», – додав він.

«Відклавши прийняття свого рішення з травня на осінь, ЄС дав Україні додатковий шанс. ЄС не очікує миттєвого та повного розв’язання всіх наявних проблем. Але необхідні термінові рішучі кроки задля досягнення відчутного прогресу за всіма напрямами протягом найближчих місяців», – сказав Олександр Сушко, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного Співробітницва.

Громадський моніторинг виконання умов підписання Угоди про асоціацію за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» здійснюють експерти провідних українських аналітичних центрів задля надання фахової оцінки наявному прогресу та відповідних рекомендацій.

Повний текст звіту можна прочитати тут

 

Дмитро Шульга, Європейська програма

Міжнародного фонду «Відродження»

Последние комментарии