В місті Сєвєродонецьк затверджена програма сприяння громадянській активності у реформуванні ЖКГ

30 травня 2013 року Сєвєродонецька міська рада на черговому засіданні сесії затвердила міську цільову Програму сприяння громадянській активності в реформуванні житлово-комунального господарства м. Сєвєродонецька на 2013 – 2017 роки (http://www.sed-rada.gov.ua/organi-vladi/rada-info/archive/2013-r456k/sh456stdesyat-tretya-chergova-ses456ya-m456sko-radi-vi-sklikannya-v456d-30-05-2013-r/r456shennya-No2703/).

Прийняттю програми сприяла кампанія адвокасі, яка була впроваджена в рамках проекту «Створення програми по організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ в м. Сєвєродонецьк», що впроваджується Сєвєродонецькою агенцією розвитку громади в партнерстві з управлінням ЖКГ Сєвєродонецької міської ради. Проект підтримано в межах обласного конкурсу проектів на підтримку адвокаційних ініціатив, який провів Луганський міський осередок ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках проекту «Мікрогранти на підтримку адвокаційних громадських ініціатив Луганщини» за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Головною метою затвердженої програми є забезпечення умов створення і сталого, ефективного функціонування в місті Сєвєродонецьк органів самоорганізації населення та об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, а також підвищення ефективності управління житловим фондом шляхом формування конкурентного середовища на ринку комунальних послуг.

Реалізація програми передбачає залучення коштів місцевого бюджету у розмірі 16900,00 тисяч гривень. Зокрема, передбачається фінансування наступних заходів Програми:

ñ   Проведення соціологічних опитувань мешканців відповідних територій щодо організації та якості роботи ОСН та ОСББ

ñ   Проведення роз’яснювальної роботи (друк буклетів та методичної літератури, інформаційних матеріалів, створення фотоматеріалів)

ñ   Розроблення та проведення навчально-методичних тренінгів, семінарів, ділових ігор, круглих столів тощо, спрямованих на підвищення професіоналізму представників ОСН та ОСББ та впровадження успішного досвіду розвитку територій

ñ   Науково-методичне забезпечення діяльності ОСН та ОСББ міста з метою організації ефективної роботи та розвитку територій (у т.ч. створення методичних посібників, розробка необхідних положень та інших нормативних актів)

ñ   Урахування в міському бюджеті видатків на виконання ОСН делегованих повноважень

ñ   Урахування в міському бюджеті коштів на співфінансування першого капітального ремонту житлових будинків ОСББ

ñ   Урахування в міському бюджеті коштів на відновлення проектно-технічної документації житлового фонду

ñ   Здійснення співфінансування ОСББ – переможців конкурсів, учасників спільних проектів (програм) державних, міжнародних, громадських організацій (фондів), спрямованих на розвиток громадянського суспільства

ñ   Проведення міського конкурсу благоустрою та енергоефективності серед будинків, дворів, вулиць на умовах співфінансування, проведення з цією метою циклу семінарів-тренінгів з представниками ОСН та ОСББ, бажаючими брати участь у таких конкурсах

ñ   Запровадження програми „Цивілізований під’їзд” (на конкурсних засадах)

 

Протягом минулих двох тижнів відбулося два планових засідання робочої групи в рамках проекту «Створення програми по організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ в м. Сєвєродонецьк», що в проваджується Сєвєродонецькою агенцією розвитку громади в партнерстві з управлінням ЖКГ Сєвєродонецької міської ради.

На першій зустрічі учасники робочої групи, яка координувала розробку програми з організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ у місті Сєверодонецьк, обговорили результати фокус-групового дослідження, проведеного в рамках проекту та  дані якого покладені в основу проекту програми підтримки ОСББ. За результатами дослідження виявилось, що для міста Сєвєродонецьк доцільним є паралельний розвиток двох механізмів контролю за якістю ЖКП: розвиток органів самоорганізації населення та об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Обидві ці інституції об’єднує головне — це присутність в будинку активних мешканців, які хотіли б та могли б об’єднатися. Саме тому на засіданні робочої групи було прийняте рішення, що сєвєродонецька програма буде мати наступну назву — Програмасприяння громадянській активності у реформуванні ЖКГ в місті Сєвєродонецьк на 2013 – 2017 роки. Друга зустріч робочої групи була присвячена безпосередньо розгляду проекту програми сприяння громадянській активності у реформуванні ЖКГ в місті Сєвєродонецьк на 2013 – 2017 роки. Робоча група погодила проект програми та передала її на розгляд профільної депутатської комісії Сєвєродонецької міської ради.

У місті Сєвєродонецьку 829 багатоквартирних будинків, серед яких тільки в 8 будинках створені ОСББ. Загальна кількість особових рахунків у всіх багатоквартирних будинках - 48981. Без перебільшення можна сказати, що питання системного розвитку будинкового самоврядування є пріоритетним питаннями для всього населення міста 

 #

КВП, обратной стороной

КВП, обратной стороной укрупнения были всегда бюрократические издержки и низкий уровень обслуживания. Но и ОСББ не панацея. Жители должны сами выбирать имхо и варианты управления, и обслуживания - должна появиться конкуренция на рынке коммунальных услуг.

 
 #

Гость, а не проще ли навести

Гость,
а не проще ли навести порядок с ЖЭКами?
Прописать четко в договоре порядок сдачи-приема выполненных работ, отчетность о потраченных деньгах перед жителями дома.
Можно ведь учет и отчет вести по каждому дому отдельно.
Сейчас мы имеем в шести жилсервисах, обслуживающих восемьсот домов максимум 50 оплачиваемых руководящих работников. А при организации ОСББ будем иметь минимум 800.

 
 #

Это какая-то афера

Это какая-то афера готовится.
Я лично категорически против этих ОСББ

 
 #

Зануда, не интересно, и так

Зануда, не интересно, и так все понятно. Совок: боязнь брать на себя ответственность, неумение саморганизовываться (вожди нужны), отстаивать свои права, элементарная лень (авось пронесет, кто-то другой все разрулит). Этим иногда (а иногда и часто) пользуются всякие мутные личности, устраивая из ОСМД аферу. Этого люди тоже боятся. И т.д., при желании можно продолжать.

 
 #

Интересно, почему за много

Интересно, почему за много лет всего в 1% домов созданы ОСМД?
"Пряником" не смогли привлечь? Теперь "кнутом" будут привлекать?

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии