Стоп насильству у родині

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Її мета – привернути увагу громадськості до актуальних проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерної нерівності та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Дата початку та закінчення акції обрана невипадково: 

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством над жінками, присвячений сестрам Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури Трухильо у Домініканській республіці у 1960 році;

10 грудня – Міжнародний день захисту прав людини. Уряди країн-членів ООН саме у цей день 1948 року визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну декларацію прав людини.

На цей шістнадцятиденний період випадають інші важливі дати, а саме:
1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом. Вірус імунодефіциту стрімко поширюється у всьому світі;
3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
6 грудня – річниця інциденту в Монреалі (в 1989 році в Монреальському університеті 25-річний чоловік відкрив стрілянину з автомата, в результаті чого 14 жінок загинули, 13 – були поранені. Невинні жертви стали символом несправедливості по відношенню до жінок. В 1991 році уряд Канади визначив 6 грудня Національним Днем пам’яті та боротьби з насильством над жінками). Таким чином, кожен день даної акції спрямований на формування розуміння того, що різні  форми насильства в громадській та особистих сферах є порушенням прав людини.

Рішучим кроком вперед у справі подолання насильства в родині стало прийняття у 2001 році Закону України «Про попередження насильства в сім’ї». Він визначив основні принципи і напрямки боротьби з цим явищем, а також способи надання допомоги постраждалим. 
Які ж організації та установи нашого міста надають допомогу жертвам насильства в сім’ї? Так, відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Сєвєродонецької міської ради приймає та розглядає заяви і повідомлення про факти вчинення насильства в сім’ї, організовує відвідування заявника і складає відповідний акт обстеження, проводить роз’яснювальну роботу, організовує надання психологічних, юридичних, соціально-педагогічних, інформаційних та інших послуг.

У разі, коли дитина зазнала жорстокого поводження, служба у справах дітей спільно з відділом кримінальної міліції у справах дітей вирішують питання щодо тимчасового її вилучення з небезпечного  середовища та подальшого влаштування, а також надають соціально-психологічну допомогу. Представники служби у справах дітей порушують питання перед відповідними органами про притягнення до відповідальності фізичних та юридичних осіб, які допустили порушення прав, свобод і законних інтересів дітей,  представляють інтереси дітей в судах.

Відділ кримінальної міліції у справах дітей та служба дільничних інспекторів міліції вживають відповідних заходів щодо припинення насильства в родині, беруть на профілактичний облік осіб, схильних до вчинення насильства, та проводять виховно-попереджувальну роботу з ними. Повноваження відділу кримінальної міліції у справах дітей поширюються на випадки, коли жертва насильства в сім’ї або особа, стосовно якої існує реальна загроза вчинення насильства, а також особа, що вчинила насильство, не досягла 18-річного віку.

Спеціалісти Сєвєродонецького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечують надання постраждалим особам психологічної, соціально-педагогічної, інформаційної, юридичної допомоги, здійснюють соціальне інспектування сімей, де мають місце факти вчинення насильства, та ведуть соціальний супровід таких сімей.

Таким чином, стикаючись з проявами насильства, людина не повинна залишатися наодинці зі своєю проблемою. Спеціалісти відділу у справах сім’ї, молоді та спорту (вул. Федоренка, 33), служби у справах дітей (вул. Леніна, 32а), Сєвєродонецького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (вул. Федоренка, 41), співробітники відділу кримінальної міліції у справах дітей та служби дільничних інспекторів міліції (вул. Партизанська, 16) завжди нададуть кваліфіковану консультацію, морально підтримають та допоможуть визначитись у скрутній ситуації.

 

І. ВОЛКОВА, головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту

Последние комментарии