В Сєвєродонецьку вчилися формувати громадський бюджет

В Сєвєродонецьку вчилися формувати громадський бюджет

13-го квітня в офісі Сєвєродонецького агентства розвитку громад відбувся семінар «Громадський бюджет: запрошення до діалогу».
Захід був організований та проходив в рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

В заході взяли участь: в.о. першого заступника міського голови Сергій Зарецький, начальник фінансового управління Марина Багринцева, представники структурних підрозділів міськради, депутати, громадські діячі та активісти, а також небайдужі до долі міста сєвєродончани. Представник Фундації ПАУСІ, координатор проекту «Громадський бюджет-2017» Леонід Донос розповів, що наразі ця ініціатива впроваджується в 11 містах України. Одне з яких – саме наше місто. «Громадський бюджет – це проект, коли частина коштів з міського бюджету виділяється власне на реалізацію проектів, які подають мешканці, вибирають шляхом голосування або досягнення суспільної згоди, і потім на наступний рік міська влада зобов’язана їх реалізувати. Це дуже важливо, оскільки цей перший проект в Україні, який дозволяє безпосередньо почути думку мешканців, а також налагодити діалог між громадою та владою. Влада, зокрема, має можливість почути потреби громади, а мешканці міста мають змогу брати участь в управлінні містом, в управлінні міськими процесами», - підкреслив представник ПАУСІ.

В рамках заходу з представниками міськради та місцевими активістами ділилися досвідом втілення проекту громадського бюджету у своїх містах начальник відділу громадського партнерства секретаріату ради Львівської міськради Орест Файфурка, головний спеціаліст відділу економіки Прилуцької міської ради, координатор проекту ПАУСІ Олена Коновець, керівник інституту реформ та інформатизації суспільства, кандидат наук з державного управління, сертифікований тренер з громадського бюджету Іван Шкурап. Обговорили присутні й особливості впровадження громадського бюджету в Сєвєродонецьку. Під час обговорення заступник міського голови Сергій Зарецький запевнив учасників заходу у всебічній підтримці органів місцевого самоврядування у втіленні та успішній реалізації цього проекту. Одним з яскравих прикладів цього Сергій Вікторович назвав підписання Меморандуму про співпрацю між Сєвєродонецькою міськрадою та Фундацією ПАУСІ, згідно з яким наше місто зобов’язалось впровадити громадський бюджет вже в поточному році.

«Міська рада відкрита для будь-яких ініціатив, спрямованих на розвиток нашого міста. Меморандум – це не пусті слова. І нехай змінюються підписанти цього меморандуму. Сєвєродонецька міська рада залишається органом влади, який готовий працювати відкрито та підтримувати ініціативи наших активних громадян», - сказав Сергій Зарецький.

Під час свого виступу начальник фінансового управління Сєвєродонецької міської ради Марина Багрінцева назвала семінар дуже важливою подією для міста. «Сьогодні дуже важливий день. Ми робимо перший крок для того, щоб Сєвєродонецьк поповнив, когорту тих прогресивних міст України, які вже йдуть цим шляхом, і можу казати, що сьогоднішній день дасть старт такому важливому проекту, як громадський бюджет. Ми були зацікавлені у його втіленні вже давно, шукали колег, які б допомогли нам встати на цей шлях. Свої прагнення до змін ми нарешті знайшли у Фундації ПАУСІ. Дякую вам за можливість впровадження цього важливого проекту в нашому місті», - сказала Марина Іванівна.

Під час заходу усі бажаючі могли задати питання до виступаючих, а також висловити свою точку зору з цього приводу. Однак всі зійшлись в єдиній думці щодо необхідності впровадження проекту в Сєвєродонецьку. В свою чергу, організатори заходу пообіцяли сприяти втіленню громадського бюджету в нашому місті.

«Наскільки я розумію, влада Сєвєродонецька готова впроваджувати цей проект, ми будемо надавати свою підтримку в цьому процесі», - сказав представник Фундації ПАУСІ, координатор проекту «Громадський бюджет-2017» Леонід Донос. 

Последние комментарии