Міжнародний день птахів

Міжнародний день птахів

Міжнародний день птахів— екологічне свято, яке відзначається щорічно, 1 квітня.

Історія свята                            

Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО«Людина і біосфера» і не випадково саме у квітні.

1 квітня 1906підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянкита інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни. Вперше цей день, як масове дитяче свято, стало проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсильванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», яка стала популяризувати це свято.

19 березня 1902 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних сільському господарству, яка вступила в силу в кінці 1905-го.

18 жовтня 1950-го в Парижі була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, яка прийшла на зміну документа 1902 року. У ній окрім «корисних» птахів називалися і птахи «шкідливі», до яких, зокрема, потрапили майже всі яструбині.

З цього часу список пернатих, що зникають, поповнюється з сумним постійністю, — на Землі вже зникли понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів. В Україні налічується близько 360 видів. Разом з птахами, які можуть залітати на територію країни — близько 456 видів. До останнього видання Червоної книги України(2009) включено 87 видівптахів.

Сєвєродонецький міський Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді закликає залучитись до святкування Міжнародного дня птахі́в   створенням пташиних будиночків.

Найпростіший варіант дерев'яного пташиного будиночка.

 

Сєвєродонецький міський Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

Последние комментарии