Перша «Схід-Експо 2017» зібрала 100 бізнесів та 4000 відвідувачів

Краматорськ/Сєвєродонецьк, 27 березня 2017 р. – Малі та середні підприємства Луганської та Донецької областей зібралися на бізнес-виставці «Схід-Експо 2017», яка направлена на стимулювання розвитку малого і середнього підприємництва в регіонах, що постраждали від конфлікту.

Цей форум було організовано ПРООН за фінансової підтримки Посольства Великобританії в Україні.

У дводенних бізнес-виставках, що відбулися спершу в Краматорську, а потім в Сєвєродонецьку, взяли участь понад сто місцевих компаній. Власники і керівники малого та середнього бізнесу з різних галузей мали можливість не тільки представити свою продукцію та послуги, а й встановити нові ділові зв’язки з іншими підприємцями, а також взяти участь у бізнес-тренінгах. Захід також став доброю нагодою знайти потенційних ділових партнерів і нових клієнтів. На панельних обговореннях та презентаціях 4 000 відвідувачів обох бізнес-виставок дізналися про історії успішних бізнесів, інноваційні технології, розвиток бізнес-інфраструктури і можливості розширення ринків збуту у харчовій, легкій та хімічній промисловості. Провідні бізнес-експерти та представники міжнародних організацій розказали про існуючі програми, послуги та ресурси для підприємців у регіоні.

«Ми очікуємо дуже позитивні результати від цієї виставки бізнесів. «Схід-Експо 2017» – це не тільки залучення нових клієнтів та потенційних партнерів, це також можливість розповісти про свій бізнес поза межами Донецької та Луганської областей, – каже Мустафа Саіт-Аметов, координатор Програми ПРООН з відновлення та розбудови миру. – Окрім того, підприємці і ті, хто планують започатувати власний бізнес, здобули нові знання на майстер-класах, тренінгах та в процесі відкритих обговорень. Ми маємо масштабні плани для забезпечення подальшої підтримки малого та середнього бізнесу в цьому регіоні. Збираємось проводити програму малих грантів, тренінги, бізнес-консультації. Майбутнє регіону – в малому і середньому бізнесі, який зможе забезпечити жителям Донбасу постійний дохід, і ми йдемо до цієї мети».

Гості «Cхід-Експо 2017» дізналися про історії успіху підприємців, які отримали грант від ПРООН, що дало можливість не тільки започаткувати власний бізнес, а й успішно його розвивати. Також кожен відвідувач мав можливість взяти участь у розіграші призів від організаторів та проголосувати за компанію, яка їм найбільше сподобалася. Трьома переможцями конкурсу в Донецькій області стали: сироварне підприємство «Скажи Cheese», ТОВ «М’ясне ремесло», що займається виробництвом м’ясної продукції, та ТОВ «Крамтехцентр» – підприємство, що спеціалізується на виготовленні комплектуючих до нестандартного обладнання. На Луганщині улюбленцями відвідувачів стали ТОВ «Марковський сирзавод», ФОП Немушенко В.В, який спеціалізується на виробництві фасованого соняшникового насіння, та ТОВ «Старкон» – компанія, яка займається виробництвом кондитерських виробів.

«Комплексна мета «Схід-Експо» – створити якомога більше робочих місць для працевлаштування місцевого населення, – розповідає спеціаліст ПРООН з питань працевлаштування та розвитку підприємництва Олександр Осовець. – Чимало підприємств виявили бажання взяти участь у першій «Схід-експо», і при відборі учасників лідерами ставали ті підприємства, які мають найбільшу кількість потенційних робочих місць. ПРООН вже підтримала понад 530 бізнесів у восьми областях України, а це як мінімум 2 000 робочих місць, і ми не збираємося на цьому зупинятися».

Партнерами «Схід-Експо 2017» були Донецька та Луганська обласні державні адміністрації, Донецька та Луганська торгово-промислова палата та Агенція регіонального розвитку Донецької та Луганської області.

 Довідково:

Збройний конфлікт на сході України завдав чималих труднощів малим і середнім підприємствам (МСП) в Донецькій і Луганській областях. У 2013 році на донбаські МСП припадало 13% від усіх продажів українських малих і середніх підприємств. До 2015 року частка малого та середнього бізнесу в контрольованій частині Донбасу в загальному обсязі продажів малого та середнього бізнесу знизилася до трохи більше 3%. Багато МСП закрилися або переїхали в інші частини України. Проте понад 60 000 приватних підприємців і корпоративних МСП продовжують працювати на територіях Донбасу, контрольованих урядом. МСП, що залишились на Донбасі, працюють у надзвичайно складних умовах. Конфлікт позначався на інфраструктурі регіону, включаючи дороги, мости, залізничне сполучення та лінії електропередач. Бізнеси втратили доступ до ринків збуту у великих населених пунктах на іншому боці від лінії розмежування, а партнери з інших областей іноді неохоче співпрацюють з донбаськими компаніями. Банківська мережа на Донбасі добре розвинена: у більшості міст на територіях, що контролюються урядом, працюють щонайменше два банківські відділення. Проте донбаськім МСП складно отримати позику в банку через певні ризики і правову заборону на погашення заборгованості за рахунок майна на Донбасі.

Последние комментарии