Сєвєродонецькі активісти колядували та щедрували

Сєвєродонецькі активісти колядували та щедрували

Вже третій рік поспіль Громадська організація «Відродження сходу» проводить на Різдвяні свята Акцію «З колядою йдемо!», яка була започаткована в Сєверодонецьку ще у 2015 році з метою відродження на Луганщині українських національних традицій. 

За цей час було підготовлено кілька творчих груп, які здійснили вже понад 30-ти виступів і вітали з Різдвом та Щедрим вечором захисників нашої Батьківщини, школярів і простих сєверодончан. Доросла творча група минулі роки виїжджала з Вертепом на місця постійної дислокації військових майже до лінії розмежування, щоб зробити свято й підняти бойовий дух наших захисників, а дитяча – виступала в межах міста. Велику увагу було приділено виступам у загальноосвітніх школах з метою ознайомлення дітей з нашими національними традиціями й спонукання їх теж приєднатися до цього неймовірно красивого й цікавого обряду, до відродження на сході колядування й щедрування. «Ми хочемо «запалити» дітей , щоб вони разом з нами долучилися до відродження українських традицій, щоб колядування й щедрування стало у нас таке ж популярне, як на західній Україні», - говорить голова Громадської організації «Відродження сходу» Вікторія Нікольська. 

Цьогоріч була підготовлена дитяча творча група, але на відміну від попередніх років, коли у різдвяних привітаннях дітей були задіяні тільки елементи Вертепу і основна увага приділялася виконанню колядок та щедрівок, на Різдво -2017 вперше було підготовлено справжній Вертеп!

Цікаву театралізовану міні-виставу за участю колядників, Пастушка, Янгола, Чорта, Ірода і Смерті виконали талановиті школярі міста. Ну а невід'ємну складову Вертепу - різдвяні колядки й щедрівки вже традиційно глядачам подарувала чудова дитяча вокальна група класу вокалу Раїси Якубовської, яка в рамках Акції «З колядою йдемо!»виступає вже третій рік поспіль. Крім того, у сценарій святкового Вертепу було включено й українські народні пісні у сольному виконанні учасників вокального ансамблю. 

Напередодні Різдва, 06 січня 2017 року колядники завітали до захисників нашої Батьківщини, а саме: у полк особливого призначення «Миротворець» та два військових шпиталя й подарували бійцям справжнє різдвяне свято! Захисники зауважили, що їм надзвичайно приємно чути на сході України нашу рідну мову й усвідомлювати, що українські народні традиції зберігаються на Луганщині! Особливо були розчулені поранені бійці з військового шпиталю, які дуже зраділи такому подарунку на Різдво, для них це було несподіванкою - побачити Вертеп на сході України. «Ми раді були подарувати нашим захисникам свято, бо позитивні емоції сприяють одужанню», - розповідає один з організаторів Акції Віталій Панченко. «Коли ми зайшли в ангар, де у них столова, то побачили, що всі стіни обвішані дитячими малюнками, дуже зворушливими! А тут діти завітали привітати бійців особисто, тому вони були просто в захваті!» Крім Вертепу активісти «Відродження сходу» передали для поранених бійців фрукти й смаколики, які підготували разом з місцевими волонтерами. 
Увечері колядники завітали до торгівельного центру «Астрон», щоб привітати Вертепом й колядками простих жителів Сєверодонецька й переселенців. Цьогоріч глядачів зібралося набагато більше, ніж минулого року, що свідчить про зацікавленість людей у святкуванні Різдва за стародавніми українськими традиціями. 

13 січня 2017 р, на день Маланки, або у Щедрий вечір до святкової програми додалися щедрівочки, зокрема й всесвітньовідомий український Щедрик. Учасники Акції «З колядою йдемо!»зранку поїхали з Вертепом, щедрівками та колядками у загальноосвітню середню школу села Борівське, що знаходиться в передмісті Сєверодонецька, де привітали школярів. Це вже 11-та школа, куди завітали учасники за весь час проведення Акції. Після чого відправилися з привітаннями до військовослужбовців 53 механізованої бригади ЗСУ. Бійці дуже тепло зустрічали маленьких артистів, фотографувалися з ними, пригощали, а командир після виступу дітей поділився враженнями: «Вертеп! Дуже сподобалось, я - наче вдома побував!» 

Увечері святковий виступ-привітання зі Щедрим вечором відбувся для мешканців Сєверодонецька у торгівельному центрі «Джаз». Присутнім дуже сподобалась цікава міні-вистава й чудова гра юних акторів, а також виступ прекрасної вокальної групи класу вокалу Раїси Якубовської, а особливо «Щедрик», який вдячні глядачі попросили виконати повторно на біс! 

 

Матеріал підготувала Вікторія Нікольська

В організації Акції «З колядою йдемо!»- 2017 взяли участь: Вікторія Нікольська, Раїса Якубовська, Віталій Панченко, Юлія Михайлова. Висловлюємо подяку за допомогу: Тетяні Кукусті, Олександру Вакуленку, Сергію Рибалко, Олександру Мангушу , Юрію Стрюку, Неллі Ковальчук, Олені Г., Тетяні Брові. 
ГО «ВІДРОДЖЕННЯ СХОДУ»

Последние комментарии