Проблеми засуджених, що звільнені з колоній окупованої території

Дії терористів на території Луганської та Донецької областей змінили життя багатьох людей, створили проблеми в багатьох сферах життя. Виключенням не стали й проблеми звільнення з установ виконання покарань засуджених осіб, які відбували покарання в місцях позбавлення волі, що тепер знаходяться на території тимчасово непідконтрольній державним органам України. 

Протягом 2015-2016 років тільки на території м. Сєвєродонецька виявлено понад 50 осіб, які відбували покарання в колоніях, що тепер знаходяться на окупованій території, та були звільнені органами, які утворювались всупереч чинного законодавства України. Документи про звільнення їм надавались та посвідчувались печатками нелегітимних органів, тому у державних органах не визнаються дійсними та їх звільнення потребує узаконення.

Ситуація ускладнюється тим, що до теперішнього часу це питання не вирішено на рівні законодавства – відсутні будь-які нормативно-правові акти, які б регулювали порядок дій державних органів щодо визнання звільнення таких засуджених відповідно чинного законодавства.

Одним з варіантів вирішення цього питання хоча б для осіб, які були умовно-достроково звільнені за рішенням нелегітимних органів, є звернення до суду в порядку ст.ст.527, 539 Кримінального процесуального кодексу України з заявою про умовно-дострокове звільнення на підставі ст..81 Кримінального кодексу України. У судовій практиці існують випадки щодо задоволення таких заяв, що узаконює їх звільнення та припиняє будь-які питання про подальше спрямування до місць позбавлення волі на строк невідбутого покарання.

Слід зауважити, що такі заяви подаються до суду, на території якого знаходиться виправна колонія, де засуджений відбував покарання та з якої був звільнений. Відповідно до розпорядження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №2710/38-14 від 02.09.2016 року територіальну підсудність судів, що опинилися на окупованій території, змінено та визначено за судами, що діють у відповідності чинного законодавства України.

            На жаль, такий варіант вирішення цього питання можливий лише для осіб, що мають невідбутий строк при умовно-достроковому звільнені нелегітимними органами. Щодо осіб, які повністю відбули покарання та повернулись на територію підконтрольну Україні, на теперішній час питання не стоїть про узаконення їх звільнення. Проте як відомо існує проект Закону України «Про визначення правового статусу засуджених осіб, які відбували покарання на тимчасово окупованій території або території населених пунктів, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, а також на території, що розташована на лінії зіткнення», який передбачає, що усі особи, що звільнені нелегітимними органами, повинні будуть затримуватися та підтверджувати факти відбуття покарання в судовому порядку.

Чи буде прийнятий такий закон невідомо, проте для осіб, що звільнилися у зв’язку з відбуттям строку покарання, не зайве буде визнати законним факт звільнення та відбуття покарання у судовому порядку. 

 

Мартиненко К.О., прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури 

Последние комментарии