Стан ринку праці Луганської області за 9 місяців 2016 року

Стан ринку праці Луганської області за 9 місяців 2016 року

4 жовтня в Луганській обласній державній адміністрації відбувся брифінг директора Луганського обласного центра зайнятості Сергія Болотського щодо ситуації на ринку праці Луганщини та надання адресних соціальних послуг.

Про це повідомляє Луганський обласний центр зайнятості.

На початку брифінгу директор Луганского обласного центру зайнятості Сергій Болотський розповів про ситуацію на ринку праці області.

За 9 місяців 2016р. послугами Луганської обласної служби зайнятості скористалися майже 25,5 тис. громадян.

В центри зайнятості Луганської області надійшла інформація про наявність майже 11,4 тис. вільних робочих місць від 2,1 тис. роботодавців області. У загальній кількості вакансій переважають вакансії для робітників - 53,6%. Значно менше надійшло вакансій для службовців - 25,8% і для осіб без кваліфікації - 20,6%.

За звітний період 94,8%  вакансій були укомплектовані. Постійне місце роботи отримали майже 10,8 тис. осіб.

Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці 2,7 тис. безробітних проходили навчання, з них майже половина проходили навчання в Луганському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ.

В громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли участь         4,5 тис. осіб.  Безробітні в основному брали участь в інформуванні населення про порядок отримання житлових субсидій (144 особи); виконували роботи з благоустрою та озеленення територій населених пунктів; приводили в порядок місця поховання учасників війни.

Продовжуючи свій виступ С.Болотський розповів, що Законом України від 07.07.2016 №1436-V111 внесено зміни до статті  14 Закону України «Про зайнятість населення» та доповнено частину першу новою нормою, якою встановлено додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню учасникам бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпечували її проведення. Зазначена норма Закону набула чинності 30.08.2016. Тепер роботодавцю, який працевлаштовує учасників бойових дій терміном не менше, ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні виплати в розмірі єдиного внеску протягом року за рахунок коштів, передбачених в бюджеті Фонду.

У зв'язку з невідповідністю професійно-кваліфікаційного складу учасників АТО і відсутністю вакансій з високою заробітною платою, яка б відповідала їхньому рівню грошового забезпечення, підібрати підходящу роботу для учасників АТО дуже складно. Активно проводиться роз'яснювальна робота серед роботодавців та осіб з числа демобілізованих щодо сприяння працевлаштуванню, а також про можливості проходження військової служби за контрактом у ЗСУ. У всіх центрах зайнятості обладнано робоче місце для укладення контрактів з ВСУ. В даний час збільшується чисельність бажаючих проходити контрактну службу. Луганською обласною службою зайнятості 78 безробітних знято з обліку у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, з них 47 осіб з числа військовослужбовців, які брали участь в АТО.

Одним з найдієвіших шляхів професійної адаптації до потреб ринку праці є здійснення одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності. У 2016 році за допомогою Луганської служби зайнятості таку виплату отримали 12 демобілізованих із зони АТО.

З метою трудової та соціальної адаптації учасників АТО в центрах зайнятості проводяться психологічні тренінги, де підіймаються психологічні проблеми даної категорії, юридичні роз’яснення, зокрема щодо труднощів в наданні довідок про грошове забезпечення та про терміни проходження служби, які зараховуються до страхового стажу та їх перевірка.

С.Болотський: «Незважаючи на напружену ситуацію на регіональному ринку праці Луганська обласна служба зайнятості виконує дуже важливу соціальну функцію, допомагаючи людям. Ми покращуємо свої сервіси і переходимо на абсолютно нові принципи роботи. Це стосується і обслуговування клієнтів і внутрішньої організаційної діяльності. Новими послугами служби зайнятості для своїх клієнтів є електронний кабінет роботодавця, запис і розповсюдження відеорезюме, а також проведення он-лайн-співбесіди з роботодавцями, які з кожним днем ​​стають все популярнішими. Дані підходи дозволяють поліпшити обслуговування наших клієнтів і стимулюють безробітних до активного пошуку місць роботи, посилюють інформаційну складову, дозволяють налагодити тісну співпрацю з соціальними партнерами та роботодавцями».

Наприкінці брифінгу керівник регіональної служби зайнятості докладно відповів на всі питання представників ЗМІ.

Последние комментарии