Відповідальність за порушення законодавства про оподаткування.

Конституційний обов’язок сплачувати податки закріплено в Основному Законі України.

         Так, в статею 67 Конституції України визначено, що кожний громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. 

         Порушення, що виникають в сфері оподаткування завдають значної шкоди бюджетним відносинам, що в свою чергу має негативні наслідки на реалізацію державних програм соціально-економічного розвитку країни.

         З метою захисту суспільно-економічних відносин державою встановлено юридичну відповідальність за порушення законодавства про оподаткування.

        Одним з видів такої відповідальності є адміністративна відповідальність, яка регламентована Кодексом України про адміністративні правопорушення.

        До одного з найпоширеніших правопорушень в сфері оподаткування можна віднести порушення про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і загальнообв’язкове державне пенсійне страхування.

        Відповідальність за вказане правопорушення, передбачена ст.165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і настає у разі несплати або несвоєчасної сплати платником єдиного внеску.

        Вказане правопорушення тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від вісімдесяти до ста двадцати неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

       У разі повторного протягом року скоєння такого ж правопорушення до винної особи застосовується штраф в розмірі від ста п’ятидесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

       Впродовж 2015 року та 4 місяців 2016 року Державною податковою інспекцією у м. Сєвєродонецьку було притягнуто до адміністративної відповідальності за несплату та несвоєчасну сплату  86 осіб. Загальна сума штрафу склала  48450 грн.

       Недотримання вимог законодавства про оподаткування, як підстава для юридичної відповідальності завдає винній особі крім матеріальних витрат на сплату штрафів ще ряд небажаних наслідків у вигляді моральних страждань та втрати часу на адміністративний чи судовий процес.

       Отже, дотримання вимог законодавства буде гарантією Вашого спокою та ділової активності.    

 

ДПІ у м. Сєвєродонецьку                                                                                                     

 

 

         

Последние комментарии