Дайджест реформ 27.02 – 9.03.2016: Рух вперед

Макрофінансова стабілізація

Разом з закордонними інвесторами, які наприкінці лютого заявили про свій намір інвестувати в будівництво нового зернового терміналу, впевненість у позитивних зрушеннях в Україні висловив також і Уряд Японії, який надасть Україні довгострокову пільгову позику в розмірі 300 млн доларів США. Міжнародний валютний фонд також заявив про готовність продовжити співпрацю з Україною, щойно Київ визначиться з урядом та парламентською коаліцією.

Дерегуляція

Україна запровадила нові правила користування надрами. Кабінет міністрів ухвалив зміни до порядку видачі спеціальних дозволів на користування надрами та проведення аукціонів.  Відповідні постанови Кабміну (№594 та №615) спрощують процедуру подовження спецдозволів, зменшують кількість органів, які можуть зупинити дію дозволу, а також передбачають роз’яснення і уточнення супровідних процедур.

Нові правила надрокористування підготовлені відповідно до директив Євросоюзу, а відтак будуть зрозумілішими для потенційних інвесторів у видобувну галузь України.


Реформа енерегетики

М’яч на полі реформи ринку електроенергетики Кабмін перекинув парламенту, направивши на розгляд депутатів проект закону «Про ринок електричної енергії». Цей документ, який уже пройшов безліч обговорень й дискусій упродовж кількох років, покликаний забезпечити роботу українського ринку за європейською моделлю. У разі ухвалення законопроекту Верховною Радою, споживачі отримають змогу обирати постачальників електроенергії. Така модель сприятиме демонополізації та створенню конкурентного ринку електроенергії, де попитом користуватимуться виробники, які пропонуватимуть найкращу ціну та якість послуг.


Реформа правоохоронних органів

Борців із корупцією побільшає. Кабмін ухвалив постанови про створення Державного бюро розслідувань, а також – конкурсної комісії, яка призначатиме керівництво органу. За задумом, бюро має перебрати на себе слідчі функції прокуратури, як того і вимагають європейські стандарти. Очікується, що Державне бюро розслідувнаь розпочне свою роботу, щойно буде сформовано керівний та особовий склад органу.


Антикорупційна реформа

Перші два місяці роботи Спеціалізованої антикорпуційної прокуратури (САПУ) даються взнаки: перші справи були передані до суду. Ближчим часом туди ж спрямують ще близько десяти справ стосовно суддів, працівників правоохоронних органів, керівників вищих органів влади.

Національне антикорупційне бюро також звітує про досягнення. Цього разу в освітній сфері – ректор одного з університетів Запорізької області був затриманий під час спроби дати хабар заступнику міністра освіти.


Приватизація

Президент підписав закон “Про приватизацію державного майна”. Очікується, що закон, який запроваджує нові правила роздержавлення, дасть старт широкомасштабній приватизації. Основним нововвденням закону стало залучення професійних радників до продажу великих держпідприємств, а також заборона участі в торгах представникам країн, які український парламент визнав агресорами.


Реформа фінансового сектору

Національний банк надіслав чіткий сигнал пересічним громадянам, що стан фінансового здоров’я країни покращується.  НБУ послабив адміністративні обмеження на грошово-кредитному та валютному ринку – зокрема, зменшив обмеження щодо граничних сум, які можна знімати з рахунків упродовж одного дня, а також збільшив удвічі суму, на яку можна купувати банківські метали та іноземну валюту.

 
Источник  www.uacrisis.org

Последние комментарии